Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η απουσία από το Facebook φέρνει ευτυχία!

Η απουσία από το Facebook φέρνει ευτυχία!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που άφησαν το Facebook για μία εβδομάδα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι και ευχαριστημένοι με τη ζωή τους

 
To Happiness Research Institute ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1095 άτομα από την Δανία τα οποία χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Το ένα συνέχιζε να χρησιμοποιεί το Facebook όπως κανονικά ενώ το δεύτερο θα σταματούσε εντελώς την χρήση του Facebook για μία εβδομάδα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη ζωή τους από την αρχή.
Όπως έδειξε η έρευνα στην πρώτη ερώτηση που είχε να κάνει με το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν στη ζωή τους στο γκρουπ του Facebook το ποσοστό είχε παραμείνει το ίδιο ενώ στο γκρουπ της θεραπείας, το ποσοστό είχε ανέβει σημαντικά. 
Επίσης και στα συναισθήματά τους οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν σημαντικές διαφοροποιήσεις αφού όπως φαίνεται ότι οι χρήστες του Facebook ήταν περισσότερο ανήσυχοι σε σχέση με το γκρουπ της θεραπείας (54% έναντι 41%), περισσότερο θυμωμένοι (20% προς 12%), θλιμένοι (34% προς 22%), απολαμβάνουν τη ζωή (75% έναντι 84%), αισθάνονται μοναξιά (25% προς 12%).
Ακόμα ένα σημαντικό πράγμα που βγήκε από τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι το γκρουπ της θεραπείας είχε αυξήσει σημαντικά την κοινωνική του δραστηριότητα, ενώ ακόμα πιο έντονη ήταν η διαφορά στην ευχαρίστηση που έπαιρναν από την αύξηση της κοινωνικής τους παρουσίας μακριά από το Facebook ενώ παράλληλα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να συγκεντρωθούν πάνω σε ένα θέμα χωρίς να έχουν το αίσθημα του χασίματος του χρόνου σε ανούσιες υποθέσεις.
Η έρευνα καταλήγει ότι τα περισσότερα επικεντρώνονται στην λεγόμενη «Ζήλεια του Facebook», που ουσιαστικά αποτελεί και το εθιστικό στοιχείο του συγκεκριμένου site δηλαδή η ζήλια για τις εμπειρίες των φίλων τους στο Facebook, για την ευτυχία των άλλων αλλά και για την επιτυχία των άλλων που φαίνεται μέσα από το Facebook.
Τέλος οι άνθρωποι του Facebook αναφέρει το Happiness Research Institute είναι 39% πιο πιθανό να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους φίλους τους, γιατί αντί να συγκεντρώνονται σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο καθένας, έχουν (και έχουμε όλοι) την τάση να επικεντρώνουμε σε αυτό που έχουν οι άλλοι άνθρωποι. 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε