Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λάμπα φωτισμού διαρκεί τουλάχιστον 20 χρόνια!

Λάμπα φωτισμού διαρκεί τουλάχιστον 20 χρόνια!

Η λάμπα τύπου LED άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ από χθες, και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια, περίπου 45 ευρώ η μία.

Η πρώτη λάμπα φωτισμού που διαρκεί 20 ολόκληρα χρόνια ή και παραπάνω, σύμφωνα με την κατασκευάστρια ολλανδική εταιρία Philips, άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ από χθες, ημερομηνία εορτασμού της «Μέρας της Γης».

Λέγεται πως διαρκεί 30.000 ώρες με μέση χρήση τεσσάρων ωρών τη μέρα, πράγμα που «μεταφράζεται» σε ζωή τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Η λάμπα, των δέκα βατ, που αντιστοιχεί σε μία συμβατική λάμπα των 60 βατ, είναι τύπου LED και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια (45 ευρώ) η μία, αλλά πολλά καταστήματα θα την πωλούν με έκπτωση, που, κατά την εταιρία, μπορεί να μειώσουν το κόστος έως τα 25 δολάρια.

Κατά τη Philips μία τέτοια λάμπα παρέχει μέση εξοικονόμηση 125 ευρώ στη διάρκεια της ζωής της, άρα αποσβένει με το παραπάνω το αυξημένο κόστος της.

Η λάμπα είναι 83% πιο αποδοτική ενεργειακά από τη συμβατική λάμπα των 60 βατ, ενώ δεν περιέχει υδράργυρο.
Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρία, αν μία χώρα όπως οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όλες τις παραδοσιακές λάμπες τους των 60 βατ με τη νέα λάμπα LED, τότε θα πετύχαιναν εξοικονόμηση περίπου 3,9 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, ενώ θα αποφευγόταν η απελευθέρωση 20 εκατ. τόνων άνθρακα στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Φωτεινό Αύριο» του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που είχε ως στόχο να αναδειχθεί η καλύτερη εναλλακτική λύση, από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας, σε σχέση με την παραδοσιακή λάμπα πυράκτωσης των 60 βατ. Ο διαγωνισμός έθετε ως όρο τη δημιουργία μιας λάμπας που βγάζει «ζεστό» φως (όπως οι συμβατικές λάμπες πυράκτωσης) και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά.

Διαβάστε επίσης : Εντοπίστηκε νέος ιός στα Mac!

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε