Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Μετρήστε την ρύπανση του αέρα με… το κινητό

Μετρήστε την ρύπανση του αέρα με… το κινητό

Μία έρευνα θέλει τα νέα κινητά να μαζεύουν πληροφορίες για το περιβάλλον και να στέλνουν τις πληροφορίες σε διάφορους σταθμούς για να  παρακολουθείται πιο σωστά η ποιότητα του περιβάλλοντος.

Το κινητό μας και κάθε κινητό τηλέφωνο θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί στον ατομικό μας μετρητή ρύπανσης της ατμόσφαιρας, δίνοντας μας πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, την υγρασία ή το θόρυβο του περιβάλλοντος μιας και μέχρι σήμερα όλα αυτά μετριούνται από σταθμούς, διάσπαρτους στην κάθε πόλη που όμως είναι στατικοί.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ενεργειακού τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ Κωνσταντίνο Καρατζά, αν χρησιμοποιήσουμε τα κινητά τηλέφωνα ευρύτερα ως αισθητήρες με τη βοήθεια του GPS και διάφορων άλλων εφαρμογών που μπορεί να διαθέτουν, θα μπορούσαμε να δούμε ένα σύνολο εξατομικευμένων πληροφοριών και παράλληλα θα γίνονταν καταγραφή και ομαδοποίηση όσων ανθρώπων έχουν τις ίδιες συνήθειες και τον ίδιο ρυθμό ζωής.

Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες μετατρέπονται από “παθητικοί αποδέκτες” σε συνδιαμορφωτές περιβαλλοντικών πολιτικών, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να κατανοήσουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση του περιβάλλοντος.

Ήδη η ομάδα εφαρμογών συστημάτων πληροφορικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, με τη χρήση δύο αισθητήρων από το Πολυτεχνείο του Τορίνο, εκπονεί μία μικρή εργασία για τη δημιουργία προφίλ μετακινούμενων πολιτών.

Οι αισθητήρες αυτοί θα μεταδίδουν πληροφορίες στα κινητά τηλέφωνα της ομάδας, πληροφορίες που αφορούν την θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε