Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο Mozilla ενισχύει το «μέτωπο» ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις

Ο Mozilla ενισχύει το «μέτωπο» ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις

Παγκόσμιοι τεχνολογικοί “κολοσσοί” ενισχύουν το “μέτωπο” κατά των ψευδών ειδήσεων (fake news). Ο Mozilla, ανακοίνωσε ότι ξεκινά καμπάνια κατά των παραπλανητικών ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το υπό ανάπτυξη ειδικό λογισμικό Full Fact, που δημιουργείται από το ομώνυμο ίδρυμα, με στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους σε πραγματικό χρόνο και με αυτοματοποιημένο τρόπο να εντοπίζουν τα ψέματα.

Ο οργανισμός Mozilla δήλωσε ότι θα επενδύσει σε ανθρώπους και σε προγράμματα, ανησυχώντας ότι «έχει πληγεί σοβαρά η ικανότητα του διαδικτύου να στηρίζει τη δημοκρατική κοινωνία» εξαιτίας τόσων κατασκευασμένων ιστοριών που κυκλοφορούν online.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα αναπτυχθούν κατάλληλα «εργαλεία» για τον Firefox και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες διαδικτυακής εκπαίδευσης σε συνεργασία με μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια και ακτιβιστικές οργανώσεις..

Όσον αφορά το Full Fact, το οποίο υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από τον επενδυτή Τζορτ Σόρος και τον ιδρυτή του eBay Πιέρ Ομιντιάρ, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο δοκιμαστικό στάδιο. Η ανάπτυξή του γίνεται με τη συνεργασία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Καθώς οι υπέρμαχοι της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης γίνονται ολοένα πιο εξελιγμένοι στη χρήση της τεχνολογίας, είναι σημαντικό όσοι ελέγχουν τα γεγονότα, να μην υστερούν στη μάχη εναντίον τους» δήλωσε το ίδρυμα Full Fact, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Το Full Fact μπορεί να προειδοποίησει τους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και της τηλεόρασης αν κάτι που γράφεται ή λέγεται από πολιτικούς στη Βουλή και αλλού, είναι ψευδής ισχυρισμός. Ο λεγόμενος και «ανιχνευτής ανοησιών» θα αρχίσει να δοκιμάζεται στην πράξη από τον Οκτώβριο.

Το λογισμικό, αφού δοκιμασθεί αρχικά στη Βρετανία, στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί στη Νότια Αμερική και στην Αφρική. «Είναι σαν να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ψευδών ειδήσεων» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Μέβαν Μπαμπακάρ.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε βάσεις στατιστικών δεδομένων και απολύτως επαληθευμένων πληροφοριών και θα συγκρίνει αυτό που λέγεται ή γράφεται, με αυτές τις βάσεις. Κάθε φορά που «πιάνει» μια ασυνέπεια, θα ενημερώνει αμέσως με το σχετικό μήνυμα.

Το λογισμικό θα μπορούσε να επισημαίνει ακόμη και στην οθόνη της τηλεόρασης τα ψέματα ή τις υπερβολές, την ώρα που σε μια τηλεοπτική εκπομπή ένας πολιτικός ισχυρίζεται κάτι (π.χ. ότι δημιουργήθηκαν ή ότι περικόπηκαν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα υγείας).

Στόχος των δημιουργών του Full Fact είναι στο μέλλον να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Twitter και του Facebook -όπου διαδίδονται τόσα ψέματα- να μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο αυτό που διαβάζουν, είναι αληθινό.

Οι δημιουργοί του λογισμικού πιστεύουν πάντως ότι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως από δημοσιογράφους και όχι από το ευρύ κοινό, λόγω των περιορισμών του προγράμματος, το οποίο δεν αποφεύγει τα λάθη. Συν το γεγονός ότι συχνά οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, απλούστατα επειδή μία πληροφορία που δεν τους αρέσει ή πηγαίνει κόντρα στις πεποιθήσεις τους, δεν μπορεί -στα μάτια τους- παρά να είναι ψέμα…

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις