Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ έχουν τον πιο γρήγορο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Οι ΗΠΑ έχουν τον πιο γρήγορο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Οι ΗΠΑ μετά από μερικούς μήνες πήραν και πάλι την πρωτιά στον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή στον κόσμο με τον «Sequoia» της ΙΒΜ.

Το νέο δημιούργημα της ΙΒΜ άφησε πίσω του τον έως τώρα τώρα υπερ-υπολογιστή «K» της Fujitsu, ο οποίος πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
 
Ο «Sequoia», χρησιμοποιεί 1,5 εκατομμύρια επεξεργαστές και είναι 1,55 φορές πιο γρήγορος από τον ιαπωνικό «Κ» ενώ είναι και πολύ πιο αποδοτικός ενεργειακά, καθώς καταναλώνει 7,9 μεγαβάτ έναντι 12,6 μεγαβάτ του «Κ».
 
Με απλά λόγια ο «Sequoia» μπορεί να κάνει μέσα σε μία ώρα, υπολογισμούς που θα απαιτούσαν 6,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν κομπιουτεράκια χειρός επί 320 χρόνια, χωρίς διακοπή και φυσικά αυτό έχει κάνει τα πολλά ερευνητικά εργαστήρια να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να τον προμηθευθούν.
 
Για την ώρα το δημιούργημα της ΙΒΜ είναι εγκατεστημένο στο εθνικό εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια. 
 
Ο «Sequoia» θα χρησιμοποιηθεί για προσομοιώσεις που θα βοηθήσουν, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής των γερασμένων πυρηνικών όπλων, καθώς, σύμφωνα με το BBC, με τον τρόπο αυτόν, θα αποφευχθούν οι πραγματικές υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.
 
Τέλος, οι ειδικοί που καταρτίζουν τη σχετική παγκόσμια κατάταξη αναφέρουν οτι, είναι απίθανο, μέσα στον επόμενο χρόνο, να καταφέρει κάποιος άλλος σούπερ-υπολογιστής να κλέψει τα πρωτεία από τον «Sequoia». 
 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε