Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλα smart

Όλα smart

Τι είναι έξυπνο; Το πολύπλοκο; Όχι αναγκαστικά γιατί η φύση είναι απλή. Η πολυπλοκότητά της είναι ενσωματωμένη στο προϊόν. Ένα φύλλο είναι απλό. Στο μικροσκόπιο είναι κόσμος ολόκληρος.

 
Μήπως έξυπνο είναι το αποτελεσματικό; Όχι μόνο γιατί το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Όλοι δεν είναι έξυπνοι.
 
Δεν μακραίνω τον κατάλογο. Το έξυπνο δεν είναι ιδιότητα. Είναι σύνθεση ιδιοτήτων, συνδυασμός. Κατάλληλο κι όμορφο. Αυτό είναι smart.
 
Σκεφθείτε το αυτοκίνητο. Το είπαν smart. Πέτυχε γιατί πράγματι είναι. Είναι smart να παρκάρεις κάθετα χωρίς να ενοχλείς, να εκπέμπεις μειωμένα καυσαέρια, να τά ‘χεις όλα σε ένα κουτί, να καταναλώνεις ελάχιστα.
 
 Ήρθε η τηλεόραση. Γιατί νά ‘χεις άλλη οθόνη για Internet, άλλη για μουσική άλλη για εικόνα  τηλεοπτική . Τρία σε ένα. Είναι smart.
 
Γιατί μόνο σε μεγάλη οθόνη; Γιατί όχι φορητά, παντού αφού ούτως ή άλλως κυκλοφορείς με μια οθόνη πάνω σου; Του κινητού εννοείται ! Smart phones λοιπόν.
 
Με τα smart phones κλείνει ένας κύκλος. Ο κύκλος της δικτύωσης. Με το mobile Internet είσαι μόνιμα εντός των δικτύων που προτιμάς ή χρειάζεσαι. 
 
Κοινωνικά δίκτυα για να επικοινωνείς και να συζητάς, εφαρμογές για να ψάχνεις : από κοντινό νυκτερινό φαρμακείο έως το όνομα του ηθοποιού που έπαιζε στην ταινία που δεν θυμάσαι.. Πως γίνεται το κοκτέιλ τάδε και πόσα φεγγάρια έχει φέτος τον Αύγουστο
 
Και φυσικά όλο το διαδίκτυο στις υπόλοιπες χρήσεις του.
Με ένα smart phone έχεις τον ελβετικό σουγιά της επικοινωνίας. Εκτός από καφέ κάνει όλα τα υπόλοιπα. Πολυεργαλείο.
 
Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει φυσικά ένας άλλος. Του ανταγωνισμού στο περιεχόμενο- δηλαδή τις εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο smart- αλλά και την αισθητική και χρηστικότητα των συσκευών. Πιο smart σημαίνει πιο μικρή ή πιο μεγάλη οθόνη; Και βάρος ; Ταχύτητα επεξεργασίας; 
 
Το  σίγουρο είναι πως έχουμε μπει  στον κόσμο του smart. Οι τεχνολογίες το επιτρέπουν, οι χρήσεις συγκλίνουν, οι εταιρείες το επιδιώκουν. 
 
Και στη μεγάλη κλίμακα το έξυπνο σπίτι κι οι έξυπνες συσκευές είχαν ξεκινήσει…. Η κρίση τα έριξε πίσω αλλά όσο εξαπλώνονται στο εξωτερικό οι τιμές θα πέφτουν και θα αναπτυχθεί δευτερογενής αγορά. Η καθημερινότητά μας θα γίνει smart. 
 
Τώρα για τη ζωή μας είναι άλλη συζήτηση. Εκεί δεν αρκούν οι συσκευές χρειάζονται ιδέες, νοοτροπίες, συμπεριφορές εξίσου φιλικές, επινοητικές, χρήσιμες σαν τα smart phones.
 
 
 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε