Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πως το σύστημα eHighway βοηθάει τις ηλεκτροκίνητες μεταφορές;

Siemens eHighway

Tο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης ανέθεσε στη Siemens να κατασκευάσει το eHighway, μια εναέρια γραμμή επαφής για ηλεκτροκίνητες εμπορευματικές μεταφορές σε έναν αυτοκινητόδρομο μήκους δέκα χιλιομέτρων.

Το σύστημα “eHighway”  της Siemens θα εγκατασταθεί στον A5 ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο στον κόμβο Zeppelinheim / Cargo City Süd στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στον κόμβο Darmstadt / Weiterstadt.

Tο eHighway θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία και η Siemens θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και για τη συντήρηση του συστήματος.

Το σύστημα eHighway συνδυάζει την αποδοτικότητα των ηλεκτροκίνητων σιδηροδρόμων με την ευελιξία των φορτηγών σε μια καινοτόμο λύση εμπορευματικής κυκλοφορίας που είναι αποδοτική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, αφού μειώνει κατά το ήμισυ την κατανάλωση ενέργειας.

«Η κατασκευή του συστήματος θα αποδείξει το πόσο εφικτό είναι να ενσωματώσουμε συστήματα εναέριων γραμμών επαφής σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για δίκτυα πραγματικών μεταφορών και θα αποδείξει την πρακτικότητα των ουδέτερων για το κλίμα εμπορευματικών μεταφορών στην αστική περιοχή της Φρανκφούρτης», δήλωσε ο Gerd Riegelhuth, Επικεφαλής Μεταφορών της Hessen Mobil, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του οδικού δικτύου και των μεταφορών στην Έσση.

«Με το eHighway, δημιουργήσαμε μια οικονομικά βιώσιμη λύση για κλιματικά ουδέτερες οδικές μεταφορές εμπορευμάτων. Η τεχνολογία μας υπάρχει ήδη και καθίσταται ως εφικτή εναλλακτική για τα φορτηγά που λειτουργούν με κινητήρες εσωτερικής καύσης», δηλώνει ο Roland Edel, Επικεφαλής Τεχνολογίας της Διεύθυνσης Mobility.

Το eHighway είναι δυο φορές πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό όχι μόνο σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά το ήμισυ, αλλά και σημαντική μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το βασικό στοιχείο του συστήματος είναι ένας ευφυής παντογράφος στα φορτηγά σε συνδυασμό με ένα υβριδικό σύστημα κίνησης. Τα φορτηγά που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα eHighway λειτουργούν τοπικά, χωρίς εκπομπές αερίων, με ηλεκτρική ενέργεια από την εναέρια γραμμή και μετατρέπονται αυτόματα σε υβριδική μηχανή σε οδικά δίκτυα χωρίς εναέριες γραμμές.

Τα οφέλη του eHighway:

  • Αποτελεί καινοτόμο λύση για την εμπορευματική κυκλοφορία
  • Συνδυάζει την αποδοτικότητα των ηλεκτροκίνητων σιδηροδρόμων με την ευελιξία των φορτηγών
  • Είναι οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον
  • Παρουσιάζει πολλές και διαφορετικές χρήσεις, όπως: Τακτικά δρομολόγια για μεταφορές, ηλεκτροκίνητες εμπορευματικές μεταφορές σε ορυχεία, ηλεκτροδοτούμενη κυκλοφορία μακρινών αποστάσεων

Τακτικά δρομολόγια για μεταφορές

Οι συχνές διαδρομές φορτηγών, για παράδειγμα από λιμάνια σε κέντρα εμπορευματικών μεταφορών και διανομής, αποτελούν συχνή επιβάρυνση για το περιβάλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα eHighway μειώνει σημαντικά τους ρύπους και τις εκπομπές CO2. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά οφέλη του συστήματος γίνονται αισθητά ιδιαίτερα γρήγορα στις διαδρομές που χρησιμοποιούνται περισσότερο.

  • Λύση για τα τακτικά δρομολόγια υψηλής συχνότητας  σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις (<50 km), δηλαδή σε λιμάνια ή βιομηχανικές περιοχές
  • Μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
  • Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης

Ηλεκτροκίνητες εμπορευματικές μεταφορές σε ορυχεία

Το eHighway είναι ένας ιδανικός τρόπος σύνδεσης των λατομείων και των ορυχείων με αποθήκες, σημεία μεταφόρτωσης ή μονάδες επεξεργασίας. Τα οικονομικά οφέλη του συστήματος eHighway μπορούν εύκολα να υπολογιστούν με βάση τον όγκο των μεταφορών. Ταυτόχρονα, το σύστημα eHighway μειώνει σημαντικά την περιβαλλοντική ρύπανση και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

  • Σύνδεση των περιοχών των λατομείων και των ορυχείων σε χώρους αποθήκευσης ή διέλευσης
  • Ελαχιστοποίηση των επιβλαβών εκπομπών
  • Βιώσιμη, καθαρή και οικονομική λειτουργία των ορυχείων

Ηλεκτροδοτούμενη κυκλοφορία μακρινών αποστάσεων

Το σύστημα eHighway βασίζεται σε ασφαλείς και αποδεδειγμένες υποδομές για τη συνεχή παροχή ενέργειας σε βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Μπορεί να ενσωματωθεί και να λειτουργήσει εντός της υπάρχουσας οδικής υποδομής, χωρίς σημαντική προσπάθεια και συνδυάζει την αποδοτικότητα των ηλεκτροκίνητων σιδηροδρόμων με την ευελιξία των φορτηγών, μειώνοντας κατά το ήμισυ την κατανάλωση ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα πλήρη κινητικότητα. Το σύστημα eHighway επιτρέπει στα φορτηγά να χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2. Τόσο τα οικολογικά όσο και τα οικονομικά πλεονεκτήματα του συστήματος eHighway αυξάνονται, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η διαδρομή.

  • Οικονομική και βιώσιμη εναλλακτική για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές
  • Σημαντική μείωση των εκπομπών CO2
  • Σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τους μεταφορείς εμπορευμάτων

Η νέα γραμμή θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση ενός υβριδικού φορτηγού και θα δοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του 2018.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις