Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Tι πρέπει να προσέξουμε στα κινητά μας, τις μέρες του Μουντιάλ!

Ομάδες και οπαδοί 32 εθνικοτήτων κατευθύνονται προς τη Νότιο Αφρική, όπου σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010.

Όλοι αυτοί, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας, Symantec, θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί όσον αφορά στη χρήση του κινητού του αφού ένα μεγάλο μέρος αν όχι οι περισσότεροι, θα βασιστούν στα κινητά τους τηλέφωνα για στιγμιαία επικοινωνία, νέα και καταγραφή των εμπειριών τους. «Τα σημερινά smart phones είναι ευαίσθητα σε κακόβουλες δραστηριότητες όπως phishing, scam websites, ακόμα και drive-by downloads, όπου οι κακόβουλοι κώδικες όπως τα Trojans μπορούν να μολύνουν την συσκευή», λέει.

Ως σήμερα, έχουν αναγνωριστεί 400 περίπου απειλές που καλύπτουν όλων των ειδών τις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας και ενώ αυτό μπορεί να φαντάζει αμελητέο σε σχέση με τις 4 εκατ. απειλές που αφορούν σε υπολογιστές, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους χρήστες είναι πέρα για πέρα υπαρκτοί.

«Περιέργως», λέει ο Wüest, «η μεγαλύτερη απειλή για τους οπαδούς είναι να χάσουν το τηλέφωνό τους. Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων των γνωστών κατασκευαστών που παρέχουν πρόσβαση στο Internet, περιέχουν αποθηκευμένο μεγάλο όγκο επαγγελματικών και προσωπικών πληροφοριών και σε περίπτωση που η συσκευή χαθεί ή κλαπεί, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν εύκολα να τις αποκτήσουν.

Κι ενώ μερικά τηλέφωνα προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας με κρυπτογράφηση, που μπορεί όμως να παρακαμφθεί γι’ αυτό οι οπαδοί θα πρέπει να έχουν ένα back up στο PC τους με φωτογραφίες και βίντεο ή σε ένα μέσο αποθήκευσης στο διαδίκτυο όπως το Google όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τα Wi-fi hotspots είναι διαδεδομένα στη Νότιο Αφρική γι’αυτό θα πρέπει ότι οι χρήστες να διασφαλίσουν πως είναι έγκυρα και αξιόπιστα. 

Επίσης, να προσέχουν τα Status  που βάζουν στο Twitter και το Facebook, καθώς οι εγκληματίες τα χρησιμοποιούν πολύ συχνά για να εξακριβώσουν πότε οι άνθρωποι λείπουν από τα σπίτια τους.

Παρακάτω σας δίνουμε μία λίστα από την εταιρία ασφαλείας, Symantecέχει στην οποία οι οπαδοί θα μπορούν να διασφαλίσουν πως τα κινητά τους τηλέφωνα είναι προστατευμένα ενάντια στο κυβερνοέγκλημα:

·Ποτέ μην αφήνετε το τηλέφωνό σας μακριά από την προσοχή σας. Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στη Νότιο Αφρική, γι’αυτό ο κίνδυνος κλοπής είναι πραγματικά υπαρκτός και οι επιπτώσεις της απώλειας δεδομένων πολύ σοβαρές.

·Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σε όλα τα δεδομένα, π.χ. φωτογραφίες και βίντεο σε ένα PC ή κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

· Διαγράψτε άμεσα άγνωστα ή ύποπτα μηνύματα κειμένου SMS

· Όταν σερφάρετε στο Internet, να επιλέγετε αξιόπιστες ή οικείες σε σας ιστοσελίδες

· Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τις προσωπικές σας πληροφορίες που δημοσιεύονται σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter

· Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε Bluetooth – συστήνεται η «μη ορατή/ανιχνεύσιμη» λειτουργία

· Χρησιμοποιείτε έξυπνα passwords, τόσο για το κινητό σας, όσο και για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία θέλετε να συνδεθείτε

· Προγραμματίστε εκ των προτέρων – π.χ. κατεβάστε όποια πληροφορία μπορεί να χρειαστείτε, όπως χάρτες ή πληροφορίες καταλυμάτων προτού φύγετε από το σπίτι

Ακούγονται απλά; Όντως έτσι είναι! Αλλά θυμηθείτε ότι το να ακολουθήσετε αυτές τις βασικές οδηγίες μπορεί να είναι το κλειδί για μια επίσκεψη χωρίς μπελάδες στη Νότιο Αφρική για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου!

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε