Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

To 2011 προβλέπεται έξαρση στις ηλεκτρονικές επιθέσεις!

To 2011 προβλέπεται έξαρση στις ηλεκτρονικές επιθέσεις!

Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security – της εταιρείας Cloud Security-, έχουν προβλέψει ότι κατά τη διάρκεια του 2011 θα υπάρξουν μερικές ριζικές καινοτομίες στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Hackτιβισμός και cyber-πόλεμος, περισσότερα malware με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος, κοινωνικά μέσα δικτύωσης και μοχθηροί κώδικες με την ικανότητα να προσαρμόζονται προκειμένου να αποφύγουν την ανίχνευση, θα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές το 2011.

Θα υπάρξει επίσης αύξηση των κινδύνων των χρηστών Macintosh, νέες προσπάθειες επιθέσεων σε συστήματα των 64-bit και εκμετάλλευση των zero-days.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας το 2011 οι τάσεις που θα επικρατήσουν στις ηλεκτρονικές επιθέσεις είναι τα malware (κακόβουλα λογισμικά).

Οι Cyber-διαμαρτυρίες και ο hackτιβισμός είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο νέο ζήτημα το 2010 μιας και χρήστες με περιορισμένη τεχνογνωσία μπορούν να συμμετέχουν στη κατανεμημένη άρνηση των επιθέσεων των υπηρεσιών (DDoS) ή σε καμπάνιες spam.

Ο μηχανισμός της κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα πρόκειται να είναι στο στόχαστρο πολλών cyber-εγκληματίων μιας και εκεί οι χρήστες είναι πιο εύπιστοι σε σχέση με άλλους τύπους εργαλείων, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

“Tα Stuxnet και Wikileaks cables, καθώς υπαινίσσονται τη συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης στις cyber-επιθέσεις στο Google και άλλους στόχους, έχουν χαρακτηρίσει μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία αυτών των συγκρούσεων.

Επιθέσεις όπως αυτές, αν και λίγο ή πολύ περίπλοκες, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αναμφισβήτητα θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2011, αν και πολλές από αυτές θα περάσουν απαρατήρητες από το ευρύ κοινό.”

Το 2011, πρόκειται να υπάρξουν νέες επιθέσεις στα κινητά τηλέφωνα, και ειδικότερα στις συσκευές με Symbian, ένα λειτουργικό σύστημα που τώρα φθίνει. Από τα αναδυόμενα συστήματα, ο αριθμός απειλών για Android θα αυξηθεί αρκετά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπου θα είναι ο υπ’ αριθμών ένα στόχος για τους cyber-απατεώνες.

Η υπερβολική κυριαρχία του iPad θα αρχίσει να προκαλείται από νέους ανταγωνιστές που μπαίνουν στην αγορά. Εντούτοις, εκτός από πειραματικές επιθέσεις, δεν πιστεύουμε ότι τα tablet PCs θα γίνουν στόχος της εγκληματικής αδελφότητας.

Τα malware για συστήματα Macintosh υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Και δεδομένου ότι το μερίδιο αγοράς συνεχίζει να αυξάνεται, ο αριθμός απειλών θα αυξηθεί αναλόγως. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο αριθμός των “κενών” ασφαλείας που έχουν επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα της Apple.
Το HTML5 θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Flash, όμως, είναι ο τέλειος στόχος για πολλούς τύπους εγκληματικών ενεργειών. Το γεγονός ότι μπορεί να τρέξει από browsers χωρίς κανένα plug-in την καθιστά ελκυστικότερη στην αναζήτηση “κενού” ασφαλείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε χρήστες, ανεξάρτητα από ποιο browser χρησιμοποιούν. Θα δούμε τις πρώτες επιθέσεις τους ερχόμενους μήνες.

Τέλος ιδιαίτερα δυναμικές και κρυπτογραφημένες απειλές σίγουρα πρόκειται να αυξηθούν το 2011. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για malware με σκοπό το κέρδος, τη χρήση του μηχανισμού κοινωνικής δικτύωσης ή τις σιωπηλές απειλές, σχεδιασμένες να λειτουργούν χωρίς να το συνειδητοποιούν τα θύματα.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε