Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αλλάζουν τις λάμπες στα φανάρια της Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο τέλος του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών λαμπτήρων πυράκτωσης από λαμπτήρες νέας τεχνολογίας led σε 640 φωτεινούς σηματοδότες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη έχουν αντικατασταθεί οι λαμπτήρες σε 485 φωτεινούς σηματοδότες, ενώ σύμφωνα με την Περιφέρεια, μόλις ολοκληρωθεί το έργο αναμένεται η εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 74.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς η ποιότητα φωτός ενός σηματοδότη με πηγή led είναι πολύ καλύτερη από την κλασική με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Αναμένεται ακόμη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια διαδικασία που υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια και ήδη μια σειρά από κόμβους σε οδικούς άξονες με αυξημένη κυκλοφορία έχουν αποκτήσει σύγχρονο φωτισμό.

Τη σημασία του έργου υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι οι λαμπτήρες led εμφανίζουν εξαιρετικά μειωμένη συχνότητα βλαβών στις εγκαταστάσεις τους, τα φωτοτεχνικά χαρακτηριστικά των σηματοδοτών βελτιώνονται, ενώ μειώνεται στο ελάχιστο και το φαινόμενο της ψευδοσήμανσης, δηλαδή της λανθασμένης ένδειξης ενός σηματοδότη, εξαιτίας της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με την καταγραφή των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ήδη με την αναβάθμιση των πρώτων 485 σηματοδοτών, επιτεύχθηκε εξοικονόμηση 55.000 ευρώ το χρόνο, τόσο από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργεια όσο και από το μικρότερο κόστος συντήρησης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες στα φανάρια που βρίσκονται στους κόμβους του οδικού άξονα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου στην περιοχή Φοίνικα, την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, την οδό Β. Όλγας, τον άξονα της Λεωφόρου Νίκης και τον άξονα της οδού Κουντουριώτη.

Εξάλλου, συντηρήσεις σε 70 φανάρια σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας επισημαίνουν ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα της κλοπής καλωδίων, εξαιτίας του οποίου δεν λειτουργούν πολλές φορές τα φανάρια, ενώ πολλοί είναι και οι πολίτες που ειδοποιούν τηλεφωνικά τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης για να ειδοποιήσουν για περιστατικά βλάβης, καμμένων λαμπτήρων ή ζημιών λόγω τροχαίων ατυχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε