Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Aπέραντη λίμνη ο ‘Εβρος – Υπερχείλισε και ο Πηνειός

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
,,ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι στον ‘Εβρο. 10.000 στρέμματα πλημύρισαν στις όχθες του Πηνειού.

Είδαν τη γη τους να μετατρέπεται σε ένα απέραντο ποτάμι αφού έγιναν συνεχόμενες εκτροπές και ανατινάξεις φραγμάτων.

‘Οπως δήλωσε στο Newsit ο Νομάρχης Εβρου, κ.Ζαμπουνίδης, έγινε δεύτερη ανατιναξη στο Μελισοχώραφο.
Νερό πλέον περνάει μόνο από τον κεντρικό ποταμό. Υπάρχει μια αύξηση της ροής στο Σουφλί, αλλά είναι ελεγχομενη.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει απελπιστική αφού τα πάντα έχουν καλυφθεί από νερό. “Είναι μια απέραντη λίμνη που συνεχώς απλώνει”, είπε ο Νομάρχης Χαρακτηριστικά.
Χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει ενώ δεκάδες σπίτια έχουν εκκενωθεί. 
Ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού στον ποταμό Άρδα, από τα φράγματα της Βουλγαρίας. 

Εν τω μεταξύ διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας στη δυτική πλευρά του Διδυμοτείχου και στη γέφυρα των νεκροταφείων. Διακοπή κυκλοφορίας έχει γίνει και στην επαρχιακή οδό Διδυμοτείχου – Ελληνοχωρίου. Τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου έχουν διακοπεί και η εξυπηρέτηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία.  

Την κατάσταση στον Έβρο επιβαρύνει και η κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου ύστερα από ένα σύντομο, «στεγνό διάλειμμα», την Τρίτη, σε όλη τη Βουλγαρία άρχισαν και πάλι να σημειώνονται σποραδικές βροχές και χιονοπτώσεις. Ωστόσο, αναμένεται η μέγιστη ποσότητα βροχής να μην υπερβεί τα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο το 24ωρο. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν το ανατολικό και το νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας και η ποσότητα βροχής έφθασε τα 45-50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, σε ένα 24ωρο.

Στους δρόμους βγήκαν τα νερά από τη λίμνη της Καστοριάς

Βροχές και καταιγίδες, που όμοιες δεν έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, πλήττουν την πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερά δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και να κινδυνεύουν κατοικίες.

 
«Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουμε δει τόσο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Συνήθως, αυτό το διάστημα είχαμε περισσότερες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο. Οι περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας έχουν λιώσει πρόωρα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχές, υπερχείλισαν τη λίμνη», δήλωσε  ο δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Τσαμίσης.

   

Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και σε κανονικές συνθήκες το μέγιστο βάθος της περίπου εννέα μέτρα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που πέφτουν απευθείας στην επιφάνεια της αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού.

Υπερχείλισε και ο Πηνειός

10.000 στρέμματα έχουν κατακλυστεί από νερό μετά την υπερχείλιση του Πηνειού τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.
Μετά από επίσκεψη κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές από τα 10.000 στρέμματα τα 3.000 είναι με σιτηρά ενώ τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα.

Ο καιρός μέχρι και το Σαββατοκύριακο

Την  Παρασκευή ο καιρός προβλέπεται με αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιων διευθύνσεων 4 με 6 ενισχυμένοι στα πελάγη μέχρι τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο από τα δυτικά, όπου θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. 

Το Σάββατο ο καιρός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπεται με λίγες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, σε υψηλά επίπεδα στις υπόλοιπες περιοχές. 

Την Κυριακή ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται με νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του NewsIt από τον Έβρο




Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε