Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Απεργία ΠΝΟ: Άδεια ράφια και στη Μυτιλήνη!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Άδεια τα ράφια στα νησιά του βορείου Αιγαίου από ευπαθή προϊόντα μικρής διάρκειας αλλά και οπωροκηπευτικά προϊόντα. Ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, που διατηρούν μεγάλες αποθήκες, έχουν αδειάσει, ενώ σοβαρά προβλήματα αρχίζουν να υπάρχουν και στην τροφοδοσία των νησιών με καύσιμα και μάλιστα στη μέση του χειμώνα.

Αυτή είναι η εικόνα στις τοπικές νησιώτικες κοινωνίες, σχεδόν 10 μέρες μετά την έναρξη της απεργίας των ναυτικών της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό των νησιών από την κεντρική Ελλάδα.

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται όμως και στη διακίνηση ευπαθών προϊόντων που παράγονται στα νησιά. Ο Παναγιώτης Σελάχας, έμπορος κρεάτων στην περιοχή της Καλλονής, λέει στο ΑΠΕ, ότι “αυτή τη στιγμή 3.000 αρνιά περιμένουν να φύγουν από τη Λέσβο με προορισμό την Ισπανία. Σε λίγο δεν θα μπορέσουμε να τα πουλήσουμε. Θα τα πετάξουμε”. Σύμφωνα με τον ίδιο έμπορο, 40 με 50.000 αρνιά πρέπει να φύγουν από το νησί μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, δηλαδή να φτάσουν στα μαγαζιά και να πουληθούν. Αν αυτό δεν ξεκινήσει, δεν θα μπορέσει να γίνει, με αποτέλεσμα τραγικό για την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους που περιμένουν να πουλήσουν τα αρνιά τους για να ζήσουν.

Η αγορά έχει στερέψει και από προϊόντα άμεσης κατανάλωσης. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα δεν υπάρχει στα σούπερ μάρκετς, ακόμα και σε αυτά μεγάλων αλυσίδων. Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και σε προϊόντα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, αφού η ντόπια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες. Το ίδιο συμβαίνει και σε φρούτα και λαχανικά.

“Δεν είναι μόνο ότι δεν φεύγουν τα τοπικά προϊόντα, δεν έρχονται κιόλας τα προϊόντα με τα οποία πρέπει να τροφοδοτηθεί η ντόπια αγορά ώστε να δουλέψει εν όψει των εορτών. Τα μαγαζιά είναι άδεια” λέει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος επαναλαμβάνει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή.

Για ελλείψεις σε φάρμακα, αφού η επάρκεια τους στη Λέσβο, τουλάχιστον, πέρασε την κόκκινη γραμμή του 50%, μιλά στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς. “Τα αποθέματα της Φαρμακαποθήκης Λέσβου από την οποία προμηθεύεται τα προς πώληση φάρματα η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων της Λέσβου, έχουν πέσει κάτω του 50%. Μεγάλης ανάγκης φάρμακα προμηθευόμαστε μέσω ταχυδρομικών εταιρειών που τα μεταφέρουν αεροπορικά. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ…” λέει ο κ. Βαλτάς.

Συνάντηση περιφερειάρχη με Κουρουμπλή

Στο μεταξύ, σήμερα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τον οποίο ζήτησε την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.

Το ζήτημα αυτό, σημείωσε η κ. Καλογήρου, καθίσταται κάθε ώρα που περνάει, όλο και πιο πιεστικό. Ειδικότερα, παρατηρούνται ελλείψεις, όπως σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, υπάρχει σοβαρό ζήτημα στους παραγωγούς και εμπόρους των νησιών, που ιδίως ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, διακινούν προς πώληση ευπαθή προϊόντα που παράγονται στα νησιά. Η περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης επεσήμανε, ότι το αίτημα για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας “εδράζεται στο νόμο και στην ιδιαιτερότητα των νησιών και απαιτεί την ανταπόκριση της Πολιτείας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε