Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Απίστευτες εικόνες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών – Έδεναν με ιμάντες στα κρεβάτια τα παιδιά και τα παρακολουθούσαν από κάμερες!

Απίστευτες εικόνες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών – Έδεναν με ιμάντες στα κρεβάτια τα παιδιά και τα παρακολουθούσαν από κάμερες!

Πόρισμα φωτιά από τον Συνήγορο του Παιδιού! Παρωχημένο και ελλιπές ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και έλλειψη κατάλληλου προσωπικού οδήγησαν στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Κέντρου.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα  επισημαίνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος. Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής διαπιστώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν ως συνέπεια τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων παιδιών σε αυτό.

Την πρώτη επίσκεψη του 2009 ακολούθησαν μία σειρά επισκέψεων και αλληλογραφία, τόσο με τη διοίκηση της μονάδας όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, πράγμα που οδήγησε το Συνήγορο στην ολοκλήρωση της έρευνάς του και στο πόρισμα, το οποίο απεστάλη στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την καταλληλότητα και την επάρκεια προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων φιλοξενούμενων σε κρεβάτια/κουβούκλια, την καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας.

Στο πόρισμα αναδεικνύονται επίσης και άλλες σοβαρές ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, προσβασιμότητας εγκαταστάσεων και προσαρμογής εξοπλισμού, καθώς και η διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Ο Συνήγορος θεωρεί ως επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους, και να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία, με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα.

Επίσης, η ανεξάρτητη αρχή ζητά να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης, και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας των παιδιών και των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος προτείνει να αναπτυχθούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας και υπηρεσίες στην κοινότητα, και να λειτουργήσουν μικρές δομές φιλοξενίας που θα προσομοιάζουν στο οικογενειακό πλαίσιο και θα λειτουργούν με βάση θεσμοθετημένες προδιαγραφές.

Διαβάστε επίσης:
Ηλεία: Έκθεση – κόλαφος για το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών! Παιδιά κλεισμένα σε ξύλινα κλουβιά!

Ηλεία: Εικόνες μεσαίωνα στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών!

Ηλεία: Κρατούν ένα 10χρονο κοριτσάκι δεμένο σε κάγκελα εδώ και 5 χρόνια!

Πύργος: Δύο νεκροί σε 48 ώρες

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε