Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στη Βόρεια Ελλάδα

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κορυφώνονται αυτή την ώρα σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποκριάς. Χιλιάδες κάτοικοι από τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα, ταξίδεψαν στην Κοζάνη, στη Νάουσα, στην Ξάνθη, στο Σοχό, στη Χαληδόνα, κ.α., όπου γιορτάζονται οι Απόκριες, με παρελάσεις αρμάτων και μεταμφιεσμένων, γλέντι, χορό και άφθονο κρασί.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν και φέτος οι πόλεις της Ξάνθης, της Νάουσας και της Κοζάνης, όπου διοργανώνονται από τα μεγαλύτερα καρναβάλια στη χώρα, ενώ στην Κοζάνη το γλέντι, με σατυρικά τραγούδια και χορούς, θα κορυφωθεί απόψε αργά το βράδυ, όπου θα ανάψουν και φέτος οι φανοί σε κάθε συνοικία της πόλης.

Στο παραδοσιακό καρναβάλι της Νάουσας πρωταγωνιστές ήταν και φέτος οι “Γενίτσαροι και οι Μπούλες”, ενώ στην Ξάνθη, οι καρναβαλιστές, που συμμετείχαν στις παρελάσεις, επέλεξαν να σατυρίσουν θέματα από την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. Στην Κοζάνη και σε ορισμένες άλλες πόλεις οι καρναβαλιστές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και εξέφρασαν και τη διαμαρτυρία τους, για τις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις σχολών των ΤΕΙ, που αποφασίστηκαν με το σχέδιο “Αθηνά”.

Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, γιορτάστηκε και φέτος το αποκριάτικο έθιμο του “Κουδουνοφόρου”, με παρωδία γάμου, γλέντι και χορό, ενώ στη Χαλκηδόνα, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, εκατοντάδες καρναβαλιστές κάθε ηλικίας, επιδόθηκαν στο “Γιαουρτοπόλεμο”, εκτοξεύοντας μεταξύ τους μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού.

Τρικούβερτο γλέντι στήθηκε και στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ναυλώθηκαν λεωφορεία για να μεταφερθούν δωρεάν επισκέπτες από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώθηκε αποκριάτικο γλέντι, με κλόουν ξυλοπόδαρους, μουσική και παραδοσιακούς χορούς, στο πρώην στρατόπεδο “Καρατάσου”.

Διαβάστε επίσης:

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του NewsIt

H Μέρκελ και ο Σόιμπλε… στο Πατρινό Καρναβάλι! (ΦΩΤΟ)

Τα γυρνάει τώρα ο εραστής της παπαδιάς – “Δεν πυροβόλησα εγώ τον ιερέα”

Πώς έπιασε τους ομήρους ο Ριζάι

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε