Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Αργολίδα:Πού βρίσκεται ο φορολογικός παράδεισος της χώρας με 200 offshore;

Μεταξύ των λίγων… μυημένων αποκαλείται «ελληνικό Λίχτενσταϊν», ένας δήμος της Αργολίδας με τόσες πολλές offshore εταιρείες ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε 25 κατοίκους!

Πρόκειται για το Κρανίδι, κοντά στο κοσμικό Πόρτο Χέλι και απέναντι από τις Σπέτσες, που μαζί με τους γύρω οικισμούς έχει 5.000 κατοίκους και είναι έδρα περισσότερων από… 200 offshore.

Αιτία, η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για «κρυφές» αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων, μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι αναλογούντες φόροι.

Κυρίως όμως, το φαινόμενο φαίνεται να γιγαντώθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο εφοριακοί, που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη διεκπεραίωση υποθέσεων για το κοινό που προσέρχεται και δεν προλαβαίνουν να κάνουν παράλληλα και ελέγχους σε εταιρείες!

Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είναι απίστευτα, καθώς ομάδες ειδικών ελεγκτών με εντολή του Γιάννη Διώτη, ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, άρχισαν να κάνουν «φύλλο και φτερό» καθεμία ξεχωριστά τις 200 και πλέον off shore του Κρανιδίου, με προτεραιότητα τις 104 ενεργές σήμερα εταιρείες, αφού πολλές απ’ αυτές, ως ιδιοκτήτριες «φιλέτων» γης και πανάκριβων ακινήτων, θεωρούνται ύποπτες για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με την ”Ημερησία” οι offshore του Κρανιδίου αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία τους έγινε αισθητή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μεγάλη «κινητικότητα» καταγράφηκε τη διετία 2007- 2008.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, συνέβη το… παράδοξο: ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα, ορισμένες μόνο από τις 200 εταιρείες πλήρωναν φόρους, με τα ποσά που καταβλήθηκαν να μην ξεπερνούν ετησίως τις 36.000 έως 50.000 ευρώ, μόλις άρχισαν οι έλεγχοι στις πρώτες offshore και σε διάστημα μόνο 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ!

«Η ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων εξέθρεψε το φαινόμενο των εκατοντάδων offshore εταιρειών για να φτάσουμε σήμερα με τους φορολογικούς ελέγχους, από τα μηδενικά έσοδα για το Δημόσιο να έχουμε πλέον για πρώτη φορά δηλώσεις και πληρωμές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε