Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αχαϊα: ”Βροχή” αιτημάτων για επιχειρησιακές συμβάσεις!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε προβληματισμό τα σωματεία, σε απόγνωση οι εργαζόμενοι – Εκβιασμοί και μειώσεις μισθών έως και 20%…

Άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή, σε ότι αφορά τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους και κατά συνέπεια του κόστους λειτουργίας τους, βλέπουν  οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αχαΐα, σύμφωνα με το thebest.gr.

Παρά το γεγονός ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την άμεση υπογραφή των Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, αυτό μπορεί να γίνει όπως καταγγέλλεται, μόνο σε περίπου 200 εταιρίες, οι οποίες απασχολούν μόλις το 15% των μισθωτών της χώρας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Γιώτα Παναγοπουλου, περιγράφει με μελανά χρώματα το καθεστώς εργασίας που επικρατεί σήμερα στην τοπική αγορά.

Εκβιασμοί, συμβάσεις εργασίας που υπερβαίνουν σε μειώσεις το 20% από Πατρινές εταιρείες και καταστήματα, που επί της ουσίας δεν έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, είναι στην ημερησία διάταξη.

Ήδη επίσημα δυο επιχειρήσεις της πόλης έχουν υποβάλλει στα σωματεία αιτήματα για επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες εξετάζονται. Η κ. Παναγοπουλου αναφέρθηκε στην προβληματική του όλου συστήματος ελέγχου των στοιχείων που προσκομίζουν οι εταιρείες στα σωματεία, προκειμένου να συμφωνήσουν η όχι αυτά, στις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

Σχεδόν όλα τα στοιχειά χρειάζονται την ανάλυση και το έλεγχο από ειδικούς, όπως λογιστές, οικονομολόγους  και νομικούς , ενώ στις τάξεις όμως των συνδικαλιστών αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.

Έτσι είναι τεράστιο το ρίσκο που αναλαμβάνει ένα σωματείο να απορρίψει η και να εγκρίνει μια επιχειρησιακή σύμβαση μειώσεων μισθών, αφού η λανθασμένη εκτίμηση των στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα την επιχείρηση, αλλά και τους εργαζομένους.

Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται τσουναμι τέτοιων αιτημάτων, κάτι που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την αγορά στην ύφεση και τους εργαζομένους  στην απόγνωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε