Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεκαπενταύγουστος: Γιορτάζουν οι Παναγιές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας [pics,vid]

Δεκαπενταύγουστος στην Πάρο - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Δεκαπενταύγουστος στην Πάρο - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εκτός από την Τήνο, όπου σήμερα “χτυπά” η καρδιά της Ορθοδοξίας για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σε ολόκληρη τη χώρα οι πιστοί γιορτάζουν την Μεγαλόχαρη…

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο πλημμύρισε σήμερα από πιστούς που θέλησαν να ζητήσουν το θαύμα της και να προσευχηθούν.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η βραδυνή λιτάνευση της Εικόνας στο Άργος

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος στο Άργος η γιορτή της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” στον ομώνυμο ναό της πόλης. Την Κυριακή, Παραμονή της γιορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με συνοδεία πλήθους πιστών.

Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών αρχών ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός ,Γιάννης Μανιάτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Σιδέρης.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η γιορτή της Παναγίας, είναι από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.

Ιωάννινα: Η Παναγιά στο νησάκι της λίμνης

Για τους περισσότερους, ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού. Θεωρείται ως μικρό Πάσχα λόγο της αυστηρότητας της νηστείας των ημερών αυτών. Γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα. Χθες βράδυ,αρκετοί Γιαννιώτες βρέθηκαν στο γραφικό Νηασάκι της Λίμνης Παμβώτιδας, για να συμμετάσχουν στην περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποτελεί τον ενοριακό της Ναό.

Σύμφωνα με επιγραφή, ο Ιερός Ναός ανακαινίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, πιθανώς μετά την καταστροφή που υπέστη το Νησί κατά τα γεγονότα της πολιορκίας του Αλή πασά και της δολοφονίας του, το 1822. Ωστόσο στο δυτικό τοίχο υπάρχει γλυπτό με τη χρονολογία 1614-1615, που πιθανόν προέρχεται από κάποιο ναό που προϋπήρχε στην ίδια θέση.

Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στην Πρέβεζα συνοδεία φιλαρμονικής

Εκατοντάδες πιστοί πήγαν έξω και μέσα από τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων στο κέντρο της πόλης, για να προσκυνήσουν. Λίγο μετά της 09:00 χθες το βράδυ άρχισε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας από τον Ιερό Ναό και συνέχισε μέσω της παραλιακής για να καταλήξει και πάλι στην εκκλησία, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Πρέβεζας “Ορφέας”.

Χιλιάδες ανηφόρησαν με τα πόδια στην Αγιασό της Λέσβου

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα, έγιναν το διήμερο Κυριακή 14/08 και Δευτέρα 15/08/2016 οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Αγιάσου Λέσβου “Αγία Σιων” στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Λέσβου.

Στην Λέσβο, σημείο αναφοράς για την Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η Παναγία της Αγιάσου «Αγια Σιων» και η Παναγία της Πέτρας “Παναγία Γλυκοφιλούσα”.

Εδώ και μέρες χιλιάδες πιστών συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν την Παναγία “Αγια Σιων” και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα της, μάλιστα χιλιάδες πιστών πηγαίνουν προς το χωριό Αγιασος ακόμα και με τα πόδια.

Και φέτος εκατοντάδες πιστοί από τη Λέσβο αλλά και από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν με τα πόδια παρά την αφόρητη ζέστη με προορισμό την Αγιασο για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγία. Με λαμπρότητα και κατάνυξη, από νωρίς το απόγευμα χθες, πλήθος πιστών συγκεντρώνονταν στην Παναγία στην Αγιασο με τα πόδια με αυτοκίνητα με μηχανάκια για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στη Μεγάλη Μητέρα, που οι χριστιανοί εναποθέτουμε με βαθιά πίστη τις ελπίδες μας!

Πραγματική λαοθάλασσα για άλλη μια χρονιά στο πανηγύρι της Αγιάσου. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών εκτός Λέσβου που ήρθαν στο νησί μας για να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Δεκαπενταύγουστος στη Χίο

Καθηλώνουν οι εικόνες από την Παναγία Νεαμονήτισσα στη Χίο. Δείτε το βίντεο του chiosphotos.gr

 

Πηγή: EUROKINISSI, epirusgate, lesvosPost, chiosphotos

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε