Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δωδεκάνησα: Καλαμάρια – γίγαντες στα νερά του Αιγαίου!

ΦΩΤΟ από thebest.gr

Δύο τεράστια καλαμάρια, σπάνιοι επισκέπτες στις ελληνικές θάλασσες, βρέθηκαν μέσα σε 48 ώρες στη Σάμο και στους Λειψούς…

Σύμφωνα με το δίκτυο παρατήρησης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος , που τα κατέγραψε, πρόκειται για καλαμάρια του είδους Ommastrephes bartramii, τα οποία βρίσκονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπανίως εμφανίζονται στη Μεσόγειο και μάλιστα στο Αιγαίο.


Το πρώτο, ένα καλαμάρι μήκους 1,63 μ. και βάρους 9 κιλών, εντοπίστηκε νεκρό στις 8 Μαρτίου, κοντά στην παραλία Κοκκάρι της Σάμου, από μέλη της ομάδας Αυτοδυτών Σάμου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους που έχει καταγραφεί αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Αρχιπελάγους.


Οι αυτοδύτες της Σάμου ειδοποίησαν την ομάδα άμεσης ανταπόκρισης του ινστιτούτου. Στην περιοχή έφτασαν ερευνητές και παρέλαβαν το καλαμάρι προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη σχετική αυτοψία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αίτια θανάτου του καλαμαριού, που ήταν γεμάτο αυγά, ήταν φυσικά.


Ένα καλαμάρι του ίδιου είδους πιάστηκε την προηγούμενη μέρα σε δίχτυα στους Λειψούς προσθέτει ο κ. Τσιμπίδης. Ένας ντόπιος ψαράς, μέλος του δικτύου παρατήρησης του Αρχιπελάγους στα Δωδεκάνησα ειδοποίησε το ινστιτούτο για το σπάνιο συμβάν.


Ωστόσο, η αυτοψία δεν κατέστη δυνατή, καθώς το καλαμάρι είχε ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα. Το ακέραιο των πλοκαμιών του ήταν αρκετό για την αναγνώριση του είδους, όμως δεν ήταν εφικτή η αναγνώριση του φύλου και άλλων χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος και το βάρος του.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε