Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εφιάλτης στα λασπόνερα για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιάλτης στα λασπόνερα για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ντροπή για την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα οι εικόνες από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Συγκλονιστικές εικόνες από τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου περίπου 12.000 άνθρωποι συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τη βροχή και τις λάσπες.

Οι συνθήκες είναι άθλιες και οι χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι για δεύτερη ημέρα με τη βροχή που έχει μετατρέψει τον καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Με πρόχειρα αναχώματα προσπαθούν να προφυλάξουν τις σκηνές τους από τα νερά και τη λάσπη ενώ κάποιοι έχουν μεταφερθεί σε μεγαλύτερες σκηνές προκειμένου να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους πρόσφυγες αναγκάζονται να μετακομίσουν τη σκηνή τους μέσα στη νύχτα αναζητώντας ένα στεγνότερο σημείο για να καταλύσουν…

Πάνω από 1.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από την Ειδομένη, ωστόσο οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας καθώς έχουν πληροφορηθεί ότι οι αρχές θα κρατήσουν τα χαρτιά τους και φοβούνται μήπως εγκλωβιστούν.

Στους πρόσφυγες έχουν μοιραστεί φυλλάδια με πληροφορίες για τα κέντρα φιλοξενίας και τις δομές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για να αιτηθούν ασύλου.

Η πλειοψηφία των προσφύγων παραμένει ωστόσο στον πρόχειρο καταυλισμό ελπίζοντας να καταφέρει να βρει πέρασμα στην πΓΔΜ.

Υδροφόρες με καθαρό νερό

Απαραίτητη κρίνεται «η χρήση καθαρού πόσιμου νερού» όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά το κρούσμα ηπατίτιδας Α που ανιχνεύθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε το κυβερνητικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, συνολικά εφτά υδροφόρα οχήματα επιχειρούν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στην Ειδομένη, προσφέροντας καθαρό νερό στους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα το ΚΕΕΛΠΝΟ διέψευσε τις πληροφορίες του Reuters για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στον καταυλισμό.

Συγκλονιστικό οδοιπορικό της Bild

Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Ειδομένης κατέγραψε και η κάμερα της Bild.

Το βίντεο παρέχει τη νέα δυνατότητα που υποστηρίζει το youtube ώστε με τη βοήθεια του ποντικιού η εικόνα μπορεί να γυρίσει 360 μοίρες ώστε ο θεατής να έχει πλήρη εικόνα του χώρου.

Φωτογραφίες: Reuters

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε