Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο νευροχειρουργός Χρήστος Αντωνιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο νευροχειρουργός Χρήστος Αντωνιάδης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2013 | 22:02
Πρώτη δημοσίευση: 29.01.2013 | 22:01

Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 63 ετών ο διακεκριμένος νευροχειρουργός. Γεννήθηκε στην Ξηρολίμνη Κοζάνης ενώ σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Χειρουργούσε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Είχε γράψει τους στίχους για πολλά τραγούδια στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ σε συνέντευξη του πριν από λίγες μέρες στο ΑΜΠΕ είχε αναφερθεί στην μετάφραση της “Μήδειας” στα ποντιακά, που του πήρε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει.

Κίνητρο του, όπως είχε τονίσει, ήταν να μεταφερθούν, μέσω της Μήδειας, οι “αρχαίες μαγικές λέξεις”, τα λεκτικά στοιχεία, δηλαδή, που άντεξαν στους αιώνες και διαφυλάχτηκαν στην ποντιακή διάλεκτο, μία μορφή λόγου που διατηρήθηκε λόγω της απομόνωσης του ποντιακού πληθυσμού για 2700 χρόνια.

“Λένε ότι, στις κρίσιμες στιγμές ενός πολιτισμού, η πρώτη γενιά επιβιώνει, η δεύτερη κουράζεται και η τρίτη ψάχνει. Ανήκω στην τρίτη γενιά και είμαι βαθιά συγκινημένος από όσα πέρασαν οι Πόντιοι. Ήρθαν ρημαγμένοι, οικονομικά τραυματισμένοι και εξαθλιωμένοι. Το μόνο που κατόρθωσαν να 'κουβαλήσουν' ήταν η γλώσσα τους, το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του ανθρώπου, που τον διαφοροποιεί από τα ζώα. Σε αυτήν, αλλά και σε όλες τις γλώσσες, πρέπει να υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον γιατί χωρίς αυτά εξαφανίζεται και το έλλειμμα είναι κυρίως κοινωνικό” είχε επισημάνει.

Διαβάστε ακόμα:

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Β. Παπαγεωργόπουλο και το "δεξί του χέρι" Μ. Λεμούσια!
   Διαδώστε αυτό το άρθρο