Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ειδομένη: Επεισόδια με πετροπόλεμο, χημικά και τραυματίες – Σύρραξη στην κλειστή σιδηροδρομική γραμμή!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αφγανοί και πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής, ήρθαν στα χέρια και τα επεισόδια γενικεύτηκαν με την επέμβαση της αστυνομίας – Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη…

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 12.00 στην Ειδομένη, όταν ξέσπασε καβγάς ανάμεσα σε πρόσφυγες. Αφγανοί και πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα μεταξύ τους και παρενέβη η αστυνομία κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν πρόσφυγες, και ένας παραπέμφθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Πολυιατρείο Πολυκάστρου για ράμματα. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την αστυνομία, η ένταση έχει αποκλιμακωθεί στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης. Στο μεταξύ, σήμερα -έως στιγμής- έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη ένα λεωφορείο κι ένα βαν για το κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια κι ένα ακόμη λεωφορείο για Πιερία.

Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή

Την ώρα που η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη παραμένει κλειστή για 53η ημέρα, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό έχουν ήδη παραγγείλει και ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στις σκηνές μεγάλα κλιματιστικά μηχανήματα, εν όψει του καλοκαιριού! Αυτό κατήγγειλε ο δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ειδομένη και είχε συνάντηση μαζί του αλλά και με εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ και των ΜΚΟ για το θέμα. Οπως είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Παιονίας, ο κ. Μουζάλας τον διαβεβαίωσε πως η εκκένωση του καταυλισμού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος γι’ αυτό, προκειμένου να πειστούν οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν, αλλά και να ολοκληρωθούν οι οργανωμένες δομές που θα τους φιλοξενήσουν.

Από την πλευρά του ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αχιλλέας Τζέμος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αλλά και να διαψεύσει την πληροφορία για την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στις σκηνές του καταυλισμού. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε εδώ επειδή ο κόσμος είναι εδώ, προκειμένου να τους προσφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε χωρίς τροφή και νερό για να τους αναγκάσουμε να φύγουν, αλλά ούτε και θα σταθούμε εμπόδιο στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής» είπε ο κ. Τζέμος.

Την ίδια ώρα οι Αρχές της ΠΓΔΜ εντόπισαν προχθές γύρω στα μεσάνυχτα, περίπου στο μέσο της διαδρομής της Γευγελής με το Βέλες, ακόμη ένα φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε παράνομα 30 πρόσφυγες-μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κονγκό. Ο 23χρονος οδηγός του αυτοκινήτου δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, όμως το όχημα ακινητοποιήθηκε έπειτα από λίγα χιλιόμετρα.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε