Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ειδομένη: Η οργή των πεινασμένων προσφύγων – Δεν αναλαμβάνει ο στρατός τη σίτισή τους!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η πείνα και η κακοκαιρία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των οργισμένων προσφύγων, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για τη σίτισή τους, τις επόμενες μέρες…

Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη σίτιση όλων αυτών των ανθρώπων μετά την αποχώρηση των περισσότερων ΜΚΟ λέγοντας χαρακτηριστικά πως ”οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων”. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, ”ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει την λειτουργία τους. Ο στρατός ανέλαβε την τροφοδοσία σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο. Ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί” ξεκαθάρισε ο κ.Καμμένος στον ΑΝΤ1, την ώρα που η οργή των εγκλωβισμένων προσφύγων ξεχειλίζει.

Λίγο πριν τις 12.00 ξεκίνησε να βρέχει στην Ειδομένη, με τη μπόρα να πιάνει τους περισσότερους ανθρώπους στην ατελείωτη ουρά μπροστά από τη μία και μοναδική ΜΚΟ που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην περιοχή και μοίραζε το πρωινό τους. Ο επικεφαλής των γιατρών του κόσμου κ.Κανάκης, μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στα Parapolitika 90,1 εξέφρασε φόβους για τις επόμενες μέρες. Όπως είπε είναι πολύ πιθανό να γεμίσει η περιοχή από μαυραγορίτες και να παίρνουν τρόφιμα μόνο εκείνοι που θα μπορούν να πληρώσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Πάντως λίγο πριν τη 13.00 έγινε γνωστό πως επιστρέφουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη. Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.

Οι φόβοι του Μουζάλα για την Ειδομένη

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές στην Ειδομένη, με την κυβέρνηση ωστόσο να αυξάνει τις προσπάθειές της ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. “Φοβόμαστε για θανάτους σε όλη αυτή την αλυσίδα και είχαμε θανάτους, είχαμε θανάτους από πνιγμούς, είχαμε θανάτους και βίαιους θανάτους στην πορεία από τα Σκόπια προς τη Γερμανία στη στεριά, έχουμε πορνεία, έχουμε κυκλώματα παράνομα, έχουμε χίλια πράγματα, είναι συνυφασμένα. Η παρέμβασή σου θα είναι να τα μειώσεις, να τα εξαφανίσεις δεν θα μπορέσεις ποτέ”, τόνισε.

Πρόσθεσε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha: “Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνει παιδάκι στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να το εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα”. “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε συνέχεια τις προσπάθειές μας ώστε αυτό να μην συμβεί”, συμπλήρωσε.

Τόσκας για αστυνομικές παρεμβάσεις στον καταυλισμό

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας, σε περιορισμένη κλίμακα στην Ειδομένη. Η απάντησή του σε σχετική ερώτηση για το τι συμβαίνει στον καταυλισμό ήταν: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους…

Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».

Η κατάσταση των προσφύγων που προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν

Σε καλή κατάσταση είναι ο ένας από τους δύο άντρες που χτες προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ειδομένη. Ο δεύτερος νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο Κιλκίς, Αιμίλιος Σάτσογλου, η κατάσταση της υγείας του ενός νεαρού άντρα που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι πάρα πολύ καλή και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας, ενώ ο δεύτερος, λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε