Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ειδομένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης – Προχωρούν στα ενδότερα του καταυλισμού οι αστυνομικοί (Φωτό)!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Συνεχίζεται, από το πρωί για δεύτερη μέρα, η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης…

Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες, σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως επίσης και σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου. Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που προβλέπει να αποχωρήσουν εντός της ημέρας πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν στήσει τα αντίσκηνά τους, πιο μπροστά από την άκρη του καταυλισμού, που εστίασαν οι αστυνομικοί χθες.

H επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να κάνουν εκτενείς αναφορές και ανταποκρίσεις. Για ακόμα μία μέρα πάντως, οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την είσοδο σε δημοσιογράφους, εκτός από εκείνους της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Όπως προβλέπεται, η επιχείρηση θα διαρκέσει από 3 ημέρες έως μια εβδομάδα. Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Χθες μετέβησαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προς αποφυγή των εντάσεων. Στους άνδρες της ΕΛΑΣ έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Φωτογραφίες ReutersΦωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Εκκένωση χωρίς τη χρήση βίας και επιτάχυνση της διαδικασίας»

«Η εκκένωση της Ειδομένης άρχισε χωρίς τη χρήση βίας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου για τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης, Γ. Κυρίτση, θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες, διάστημα που θα επιτρέψει τη σταδιακή εκκένωση» σχολίασε η Έλενα Βαλεντσιάνο, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και προεδρεύουσα στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αποφύγουν κάθε ένταση ώστε να διαφυλάξουν την ήρεμη κατάσταση. Δίνουμε έμφαση στον ειρηνικό τρόπο μετακίνησης, με πληροφόρηση και με διαφανή τρόπο, χωρίς τη χρήση βίας από την αντιτρομοκρατική αστυνομία και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, όπως έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία Reuters

Φωτό: ΑΠΕ, REUTERS

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε