Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ειδομένη: Την Τετάρτη συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης – Πάνω από 2000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας

Ειδομένη: Την Τετάρτη συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης – Πάνω από 2000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας

Ολοκληρώθηκε για την Τρίτη, αργά το απόγευμα η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει με λεωφορεία περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, από το πρωί, 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα δε με την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίχθηκε ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Φωτογραφίες Reuters

Φωτογραφίες Reuters

Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, ενώ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους όλους τους πρόσφυγες που “εγκλωβίστηκαν” στην περιοχή όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

«Εκκένωση χωρίς τη χρήση βίας και επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των προσφύγων»

«Η εκκένωση της Ειδομένης άρχισε χωρίς τη χρήση βίας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου για τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης, Γ. Κυρίτση, θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες, διάστημα που θα επιτρέψει τη σταδιακή εκκένωση» σχολίασε η Έλενα Βαλεντσιάνο, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και προεδρεύουσα στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
«Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αποφύγουν κάθε ένταση ώστε να διαφυλάξουν την ήρεμη κατάσταση. Δίνουμε έμφαση στον ειρηνικό τρόπο μετακίνησης, με πληροφόρηση και με διαφανή τρόπο, χωρίς τη χρήση βίας από την αντιτρομοκρατική αστυνομία και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, όπως έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.
 
Επίσης, η κ. Βαλεντσιάνο σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η φροντίδα των ανθρώπων στα νέα κέντρα φιλοξενίας, με τη βοήθεια των διεθνών οργανώσεων και της ΕΕ. «Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες, όπως έχουν δεσμευτεί να κάνουν» κατέληξε.

Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία Reuters

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτό: ΑΠΕ, REUTERS

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε