Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκρηκτικό Πάσχα στη Νάουσα της Πάρου [vid]

ΦΩΤΟ από parianostypos
ΦΩΤΟ από parianostypos

Το έθιμο είναι άκρως εντυπωσιακό, αναβιώνει στη Νάουσα την Κυριακή του Πάσχα στη Δεύτερη Ανάσταση και έλκει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι θρυλικοί επαναστάτες μπουρλοτιέρηδες κατέκαιγαν εχθρικά πλοία.

Έφθασε ως τις μέρες μας, συγκεντρώνει κάθε Πάσχα το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών της Νάουσας οι οποίοι αρχικά, ακολουθούν τη λιτανευτική πομπή της Εικόνας της Παναγίας που ξεκινά από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αφότου η Εικόνα περάσει από τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και το λιμανάκι, καταλήγει συνοδεία του κόσμου στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και τότε… τα βαρελότα αρχίζουν να πέφτουν “βροχή”!

Η λιτάνευση σταματά και ξεκινά πάλι αφότου οι “μπουρλοτιέρηδες” που ρίχνουν τα βαρελότα “επιτρέψουν” στην πομπή να μετακινηθεί! Αλλά όταν αυτή ξεκινήσει και πάλι η … πύρινη “βροχή” συνεχίζεται και η Νάουσα παίρνει “φωτιά” από ένα πρωτόγνωρο καταιγισμό περισσότερων αυτή τη φορά βαρελότων! Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό, η πλατεία της Νάουσας “βάφεται” κόκκινη και το πανηγυρικό κλίμα καλά κρατεί για κάμποση ώρα!

Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά έθιμα που διέσωσε η λαϊκή – ιστορική παράδοση, μιας γοητευτικής, χάρη στα φυσικά της κάλλη κοσμοπολίτισσας, που δεν είναι άλλη από τη Νάουσα Πάρου! Ένα τόπος που συνδυάζει αρμονικά το άρωμα της παράδοσης και τη σύγχρονη σαγήνη για αυτό και αγαπιέται μένοντας αλησμόνητη σε όσους την επισκέπτονται! Η Νάουσα μένει αξέχαστη επίσης και για τις πλούσιες γαστρονομικές της απολαύσεις!

Αν την επισκεφθείτε και επιθυμήσετε ψητολιχουδιές, κάντε μια στάση στο ψητοπωλείο “Κρητικάκια” δίπλα στο γεφυράκι, μπροστά στη θάλασσα, και γευθείτε καλοφτιαγμένους χειροποίητους μεζέδες και σπιτικό κρασί σε ένα ζεστό περιβάλλον.

Πηγή: parianostypos

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε