Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Έναν αρχαίο θησαυρό είχαν στα χέρια τους δύο αδέρφια στην Πάργα [pics]

ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στην Πάργα δύο αδέλφια, ηλικίας 33 και 31 ετών, κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και γενικότερα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι έγιναν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν στο σπίτι του 33χρονου και κατασχέθηκαν πλήθος αντικειμένων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν, ένα αγγείο απροσδιορίστου χρονολογίας, τμήμα αμφορέα του 3ου – 6ου αιώνα μΧ, οινοχόη του 17ου αιώνα μΧ, σώμα αμφορίσκου του 1ου πΧ – 4ου αιώνα μΧ και πολλά άλλα…

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 33χρονος ιδιοποιήθηκε παράνομα τα αρχαία και μεταβυζαντινά αντικείμενα, πλην ενός αμφορέα, μετά το θάνατο της θείας του, η οποία τα κατείχε νόμιμα, σύμφωνα με σχετική Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον, βρέθηκαν στο σπίτι του 33χρονου και κατασχέθηκαν σφαίρα πυροβόλου όπλου αγνώστου διαμετρήματος, δεκατέσσερα 14 χάπια και δύο συσκευασίες που περιείχαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

 

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του αδελφού του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, κομμάτια αμφορέων, όστρακα αγγείων, σώμα αγγείου, λαιμός αμφορίσκου και πλήθος οστράκων, δύο ξύλινες εικόνες του 18ου – 19ου αιώνα μ Χ, δύο εικόνες απροσδιορίστου χρονολογίας, εξήντα δύο χάλκινα νομίσματα ελληνιστικής και ύστερης περιόδου κ.α.

Η έρευνα στο σπίτι του 31χρονου, για να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι αρκετά εκ των αντικειμένων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αρχαία ευρήματα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Προανάκριση για την υπόθεση κάνει το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ με φωτογραφίες από ΕΛ.ΑΣ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε