Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ένας σπάνιος καρχαρίας εκβράστηκε στη Σάμο

Το εντυπωσιακό ζώο δεν έφερε ορατά τραύματα και ούτε κατά τη νεκροψία διαφάνηκε προφανής αιτία θανάτου.

Ένας εξαβράγχιος καρχαρίας 2,5 μέτρων εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία Σβάλα βόρεια της Σάμου από κατοίκους της περιοχής. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο λιμενικός σταθμός Καρλοβάσου και στη συνέχεια η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους και ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Το εντυπωσιακό ζώο δεν έφερε ορατά τραύματα και ούτε κατά τη νεκροψία διαφάνηκε προφανής αιτία θανάτου. Τα μέλη της ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης συνέλλεξαν δείγματα ιστού τα οποία θα σταλούν για ανάλυση, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.

Ο εξαβράγχιος καρχαρίας είναι ένα απειλούμενο είδος, σχετικά κοινό στα ελληνικά νερά και εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα σε μήκος και ζει σε βαθιά νερά που φτάνουν και τα 2000 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της μέρας συνήθως βρίσκεται σε μεγάλα βάθη και το βράδυ ανεβαίνει σε ρηχότερα νερά όπου τρέφεται, κυρίως με καρκινοειδή, μαλάκια και ορισμένα είδη ψαριών.

Στην Ελλάδα κατά καιρούς αλιεύεται κατά λάθος στα δίχτυα. Είναι είδος που απειλείται ιδιαίτερα από την υπεραλίευση, καθώς έχει πολύ αργό αναπαραγωγικό ρυθμό.

Σημειώνεται ότι πολλά είδη καρχαριών καταγράφονται με το ίδιο όνομα, καθιστώντας δύσκολη την προσπάθεια υπολογισμού της πραγματικής έκτασης της μείωσης των ειδών. Στην ελληνική αγορά, ένας μεγάλος αριθμός καρχαριών που ψαρεύονται σκόπιμα ή ως παρεμπίπτων αλίευμα, πωλείται σαν γαλέος, ένα κοινό όνομα που δίνεται σε πολλά εμπορικά είδη καρχαρία. Ως αποτέλεσμα, η μείωση των ειδών μπορεί να περάσει απαρατήρητη για πολύ καιρό, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την επιβίωση του είδους.

Οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς άλλων ψαριών υπό έλεγχο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε