Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Επιδρομή ακρίδων σε Πέλλα και Μυτιλήνη!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ακριδόπληκτες κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές του νομού Πέλλας, μετά την εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού των συγκεκριμένων εντόμων στις αγροτικές καλλιέργειες.

Για το θέμα έγινε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό νεαρών εντόμων, παρακαλούνται οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί να προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (ψεκασμούς και ενημέρωση των αρμοδίων),
πριν οι ακρίδες ενηλικιωθούν κι αρχίσουν να πετούν καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.

Στη Μυτιλήνη, επιδρομή από ακρίδες καταγράφεται τους δύο τελευταίους μήνες στον Άη Στράτη, κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα, με τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν αυτό εξαπλωθεί σε όλο το νησί και δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χλωρίδα.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο γεωπόνων του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου επισκέφτηκε το νησί, όπου διαπίστωσε την κρισιμότητα του προβλήματος. Για την αντιμετώπισή του χρειάζεται να γίνουν ψεκασμοί, αλλά με οικολογικά σκευάσματα, καθώς το νησί είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura και απαγορεύονται οι ψεκασμοί με συμβατικά άλλα φάρμακα.

Οι περιοχές οι οποίες έχουν “χτυπηθεί” από τις ακρίδες είναι κυρίως βοσκότοποι και κάνουν μεγάλες ζημιές στη χλωρίδα με αποτέλεσμα τα άλλα ζώα να μην βρίσκουν τροφή να βοσκήσουν. Επιδρομές ακρίδων είχε “ζήσει” ο ‘Αη Στράτης και πριν από πολλά χρόνια, λίγο μετά τον πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του ΄60.

Έκτοτε είχαν εξαφανιστεί, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους πέρσι, σε μικρότερο όμως βαθμό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, ανέφερε ότι: “κινηθήκαμε άμεσα και ήρθαν οι γεωπόνοι στο νησί ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δικαιολογημένα τις έχουν ονομάσει ως μια από τις επτά «πληγές του Φαραώ» γιατί στο πέρασμά τους καταστρέφουν τα πάντα. Οι κτηνοτρόφοι είχαν εντοπίσει από πέρσι κάποιες μικρές αποικίες ακρίδων, αλλά φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξε μεγάλη εξάπλωσή τους. Ελπίζουμε ότι του χρόνου την άνοιξη, αν προχωρήσουν άμεσα οι ψεκασμοί δεν θα έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα”.

Διαβάστε ακόμα:

Στο έλεος των ακρίδων πολλές περιοχές της Αχαΐας!

Ρόδος: Το νησί γέμισε με ακρίδες – Συσκέψεις για το θέμα των ψεκασμών!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε