Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ετοιμάζονται για τη Τζαμάλα στα Γιάννενα

ΦΩΤΟ από epirusonline.gr
ΦΩΤΟ από epirusonline.gr

Κορυφώνεται το αποκριάτικο ξεφάντωμα στις συνοικίες και στις γειτονιές των Ιωαννίνων, καθώς όλα είναι έτοιμα για να αναβιώσει αύριο το βράδυ το έθιμο της «Τζαμάλας», όπως λέγεται η μεγάλη φωτιά, που ανάβουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις διάφορες συνοικίες και γειτονιές της πόλης.

Γύρω από τη φωτιά, σύμφωνα με το έθιμο, θα στηθεί ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι με χορό, κρασί και ζεστή φασολάδα. Στην πλατεία της κάθε συνοικίας μέσα σε έναν κύκλο από ψιλή άμμο, τοποθετούν κούτσουρα και μικρούς κορμούς δέντρων ανάβουν την φωτιά που θα καίει μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Το έθιμο της «Τζαμάλας», χάνεται στα βάθη των αιώνων, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό. Στην ουσία είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

Ο Δήμος των Ιωαννιτών σε συνεργασία με τους συλλόγους της κάθε γειτονιάς, στηρίζει το έθιμο ώστε να μην σβήσει και αναλαμβάνει κάθε χρόνο την τροφοδοσία σε ξύλα και κρασί.

Σε συνεργασία με ειδικούς συλλόγους που έχουν οργανωθεί σε κάθε συνοικία, προκειμένου να ανάψουν μεγάλες φωτιές , φέρνουν δυο-τρεις μέρες νωρίτερα στα κεντρικά σημεία κάθε γειτονιάς και αραδιάζουν σωρούς σωρούς τα κούτσουρα, κορμούς δέντρων και σχισμένα καυσόξυλα από τα γύρω δάση της Πίνδου.

Διαβάστε επίσης:

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του NewsIt

80.000 ευρώ έκαναν “φτερά” από στρατόπεδο της Κοζάνης – Τα περίεργα της διάρρηξης

Ξάνθη: Τον βρήκαν νεκρό μέσα στα αίματα…

Αμαλιάδα: Από το χρωματοπωλείο στο κομμωτηριο κι από κει στο… κρατητήριο

Άρτα: Τον χώρισε και προσπάθησε να την κάψει ζωντανή!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε