Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Φωκίδα: Άνοιξαν οι Δελφοί, μετά από 37 χρόνια ”σιωπής”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Ιτε παίδες Eλλήνων, ελευθερούτε πατρίδα» είπε ο Γιάννης Βογιατζής, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από τους Πέρσες του Αισχύλου και καθώς η αντήχηση της φωνής του συγκλόνισε το θέατρο των Δελφών οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η 21η Ιουλίου είναι μία μέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, αφού το αρχαίο θέατρο των Δελφών άνοιξε μετά από τριανταεπτά χρόνια σιωπής, για μία και μοναδική παράσταση, με αγαπημένους καλλιτέχνες υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στα «θυρανοίξια» του θεάτρου, όπως αποκάλεσε την θεατρική και μουσική εκδήλωση ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ερμήνευσαν αποσπάσματα αρχαίου δράματος, ο Γιάννης Βογιατζής από τους Πέρσες του Αισχύλου, ο Νίκος Καραθάνος, που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης, από τον Ηρακλή μαινόμενο του Ευριπίδη, η Ελένη Κοκκίδου από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η Λυδία Κονιόρδου ερμήνευσε το Μονόλογο της Ιφιγένειας και την εισαγωγή από τη Μήδεια, η Όλια Λαζαρίδου απήγγειλε ορφικούς ύμνους, ο Βασίλης Παπαβασιλείου διάβασε αποσπάσματα από το έργο Άρτος και οίνος, η Ρένη Πιττακή ερμήνευσε αποσπάσματα από τις Όρνιθες και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου από το χορό του Αγαμέμνωνα του Αισχύλου.

Την παράσταση που οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Τατιάννας Καραπαναγιώτη, προκειμένου να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, παρακολούθησαν περίπου 800 θεατές, αφού το θέατρο ήταν γεμάτο, με εξαίρεση τα σημεία που δεν υπήρχαν ασφαλή καθίσματα.

«Στην αρχή είχα μία αμφιβολία, μου φάνηκε ότι το κίνητρο ήταν προεκλογικό, όμως όταν πήγα στο θέατρο ο χώρος με νίκησε» είχε πει στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργος Λούκος.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους.

Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του θεάτρου των Δελφών που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας, στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Σαμοθράκη: Αίσιο τέλος στο θρίλερ με το νεαρό ζευγάρι φοιτητών!

Λασίθι:Άγρια ληστεία την ώρα του γάμου με θύματα ηλικιωμένους!

Καλαμάτα: Αφγανός μαχαίρωσε Πακιστανό για τα χασισόδεντρα που καλλιεργούσαν!

Ηράκλειο:Εφιάλτης στην κουζίνα – Γύρισε και είδε έναν κουκουλοφόρο!

Τρίκαλα: Χωρισμός σε μπαρ με ξύλο, ζημιές και αίματα!


Κρήτη:Οι μελαχρινές που κάνουν θραύση στο facebook – Δείτε φωτό!

Ρόδος:Έστειλε τον υπάλληλό του, να καταθέσει σε τράπεζα, πλαστά χαρτονομίσματα!

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε