Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Για 2η μέρα φλέγεται ο Έβρος- Εκκενώθηκαν οικισμοί και μονάδα της Πολεμικής αεροπορίας!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η φωτιά συνεχίζει να καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της και η νύχτα χαρακτηρίζεται δύσκολη… Δεν απειλούνται οικισμοί, ισχυρές οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σκαπτικά των Δήμων δημιουργούν ζώνες προστασίας.

Ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο, συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 13.30 το μεσημέρι στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου στον Έβρο. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες και τις εγκαταστάσεις ενός μαντριού, με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.

Tα μέτωπά της φωτιάς είναι τρία: το πρώτο κατευθύνεται βορειοανατολικά της Βυρίνης με κατεύθυνσης προς τον βιότοπο της Δαδιάς, το δεύτερο δυτικά με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και το τρίτο νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την Μελία και τα Ραντάρ.

Για προληπτικούς λόγους ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κοίλα και Μελία, για το ενδεχόμενο που απειληθούν από την πυρκαγιά, τις επόμενες ώρες. Οι 60 κάτοικοι των δυο οικισμών μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του δήμου. Το απόγευμα διατάχτηκε και η εκκένωση του 1ου Σταθμού Αναφοράς της ΠΑ. (24 άτομα) η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. (Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr)

Στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με πολλά οχήματα και προσωπικό από ολόκληρη της περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στο έργο τους συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροπλάνα Καναντέρ, δυο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο. Στο έργο τους συνεπικουρούν μηχανήματα της περιφέρειας, ο στρατός, το δασαρχείο και εθελοντικές οργανώσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο περιορισμός του μετώπου της φωτιάς, προκειμένου να μην επεκταθεί βόρεια προς το δάσος της Δαδιάς και νότια προς τις περιοχές Κοίλα και Μελία. Σημειώνεται πως το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Ανακρίνονται για εμπρησμό

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, στην αστυνομία κρατούνται τρία άτομα και ανακρίνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ενδεχόμενου δόλου για εμπρησμό. Στο χώρο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Β. Παυλακάκης, που συντονίζει την επιχείρηση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, οι δήμαρχοι Σουλίου Β. Πουλιλιός και Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των τοπικών στρατιωτικών αρχών.

Πυρκαγιές σε Αιτωλοακαρνανία και Αμφιλοχία
Στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας επιχειρούν 12 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, σε φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, είναι από χθες και τα μέτωπα στην Κορπή Βόνιτσας και στην περιοχή Στάνος Αμφιλοχίας, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Αττική

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Χέρωμα στην Βάρη Αττικής. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 25 πυροσβέστες, με 10 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Εξάλλου, υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Πράσινος Λόφος στη Βραυρώνα Αττικής. Η φωτιά ξέσπασε στο ύψος του ξενοδοχείου Μάρε Νόστρουμ, ωστόσο δεν απειλήθηκαν ιδιοκτησίες. Για την πλήρη κατάσβεσή της συνεχίζουν να επιχειρούν 50 πυροσβέστες, με 19 οχήματα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε