Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιάννενα: Μεγάλη φωτιά απειλεί δύο χωριά- Η κατάσταση σε όλη τη χώρα!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για ακόμα μία μέρα οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

Μάχη με μεγάλο πύρινο μέτωπο που απειλεί τα χωριά Αργυροχώρι και Ορεινό Πωγωνίου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, δίνουν ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο «Έρικσον».

Η φωτιά έκαιγε από χθες στο αλβανικό έδαφος και το μεσημέρι πέρασε στο ελληνικό, όπου όμως είχαν ήδη είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν. Οι ισχυροί άνεμοι, επιτάχυναν την είσοδό της στο ελληνικό έδαφος και κινήθηκε προς τα χωριά Ξηρόβαλτος, Αργυροχώρι και Ορεινό, που αρχικά απειλήθηκαν, αλλά οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη και το ελικόπτερο την ανέκοψαν.

Ο κίνδυνος όμως παραμένει γιατί το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Στην περιοχή προωθούνται και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης, που μέχρι τώρα ήταν στην φωτιά Ασβεστοχωρίου που τέθηκε υπό έλεγχο.

Μια άλλη εισερχόμενη επίσης από την Αλβανία φωτιά που έκαιγε για δύο μέρες, πέρασε στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή Φτελιά στη λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας. Έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά που από χθες έκαιγε στην περιοχή «Κεραίες» στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας. Κάηκαν περί τα 8 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, ερευνούν για τον εντοπισμό δραστών εμπρησμού, αφού η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά σημεία. Όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη μεγάλη φωτιά που απείλησε σπίτια στα Κάτω Μάρμαρα. Κάηκαν οι αυλές τους, χωρίς να προκληθούν ζημιές σε αυτά. (δείτε φωτογραφίες και βίντεο)

Πύρινος εφιάλτης και στα Χανιά
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 14:30 το μεσημέρι στο Ακρωτήρι Χανίων, σε θαμνώδη έκταση στα Καθιανά. Η φωτιά, που σύμφωνα με το flashnews.gr, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, στο πέρασμά της έχει κάψει περίπου 3 στρέμματα ενώ από στις φλόγες έχουν παραδοθεί και αρκετές κυψέλες που διατηρούσε σε ιδιωτικό του χώρο μελισσοκόμος της περιοχής.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 9 οχήματα, 6 πυροσβεστικά, 2 βοηθητικά της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και 1 όχημα του Δήμου, ενώ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς μετέχουν περίπου 17 πυροσβέστες. Συγκινητική είναι, για άλλη μια φορά, και η συμβολή των εθελοντών στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Να σημειωθεί ότι λόγω των υψηλών ανέμων, για σήμερα ο Νομός Χανίων είχε καταταχθεί στην “Κατηγορία 4, Πολύ Υψηλή Πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιά”.

Μάχη με τις φλόγες στη Λαμία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Στύρφακα, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, στις 16.30 το απόγευμα. Η φωτιά, πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Δημιούργησε ένα μέτωπο, το οποίο ξεπερνούσε τα 300 μέτρα και έχοντας κάψει χαμηλή δασική βλάστηση, κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό Στύρφακα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με την βοήθεια των δύο πυροσβεστικών PZT από το αεροδρόμιο της Λαμίας, κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο προς το χωριό, ενώ η φωτιά συνεχίζει και κινείται δυτικά προς το βουνό.

Επειδή η φωτιά βρίσκεται στο σημείο όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η συγκοινωνία των τρένων έχει διακοπεί προς το παρόν για λόγους ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ περιμένουν το πράσινο φως από τους πυροσβέστες για να επιτρέψουν την κυκλοφορία των τρένων που έχουν καθηλωθεί σε διάφορα σημεία του δικτύου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο κυρίως μέτωπο της φωτιάς.

Στις φλόγες και η Κοζάνη

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, που εκδηλώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι, στην περιοχή Κοντοβούνι του νομού Κοζάνης. Η πυρκαγιά έχει κάψει -μέχρι στιγμής – 700 στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών.

Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 22μελές πεζοπόρο τμήμα, δύο βυτιοφόρα ΟΤΑ και 2 σκαπτικά μηχανήματα. Την επιχείρηση συντονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Γεώργιος Βαλοδήμος.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε