Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η πλούσια πανίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η πλούσια πανίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Πάνε 20 εκατομμύρια χρόνια απο τότε που η μεγάλη λίμνη στη θέση της σημερινής βορειοδυτικής Λέσβου και το τριγύρω της περιβάλλον με το υποτροπικό κλίμα καταχώθηκε κάτω από στρώματα λάβας και απολιθώθηκε.

Οι σημερινοί επισκέπτες στο ήρεμο περιβάλλον της περιοχής του Σιγρίου αλλά και της Άντισσας και της Ερεσού απολαμβάνουν τη φύση και το μοναδικό γεωπάρκο της δυτικής Λέσβου με τα μοναδικά απολιθωμένα δένδρα. Τη φυσική ιστορία του τόπου που είναι και η φυσική ιστορία του πλανήτη.

Eκτός από δένδρα σε αυτό το μαγικό τοπίο, πριν 20 εκατομμύρια χρόνια δεν ζούσαν ζώα;

Στο ερώτημα απάντησε πριν λίγα χρόνια η ανασκαφική σκαπάνη των επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου. Το απολίθωμα μιας κάτω γνάθου ενός προδεινοθηρίου από την περιοχή του Γαβαθά έδειξε την ύπαρξη ενός τεράστιου ζώου που έσβησε αποκλεισμένο στη άκρη της μεγάλης λίμνης που υπήρχε εκεί. Και μετά τίποτα…

Πριν λίγες μέρες, στο 9ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Παλαιοντολόγων Σπονδυλωτών Ζώων που διοργανώθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Γεωλόγος Παλαιοντολόγος Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου έδειξε έναν απίθανο κόσμο που ζούσε εκεί, ανάμεσα στα απολιθωμένα δένδρα που υψώνονται σήμερα στον ουρανό ή κείτονται στη γη του Σιγρίου, αλλά και όλης της δυτικής Λέσβου.

Σαλιγκάρια, λημνιαία ψάρια, ερπετά ακόμα και κροκόδειλοι της εποχής, αλλά και μικρά θηλαστικά… Οι πρόγονοι της ανθρώπινης παρουσίας σε τούτο το κομμάτι γης εκατομμύρια χρόνια πριν την ύπαρξη του ανθρώπου. Έμβια όντα που επιμένουν να κραυγάζουν ως μικρά απολιθώματα για την ιστορία του πλανήτη και για την ανάγκη η γη μας να ζήσει.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε