Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ήπειρος: Πρόσφυγες διαδήλωσαν ειρηνικά ζητώντας μια καλύτερη ζωή – Κεντρικό τους σύνθημα: “Open the borders” (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ήπειρος: Πρόσφυγες διαδήλωσαν ειρηνικά ζητώντας μια καλύτερη ζωή – Κεντρικό τους σύνθημα: “Open the borders” (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Με ειρηνικό τρόπο οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό στον Κατσικά διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για τις εξαιρετικα δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους.

Αν και την Παρασκευή το βράδυ είχαν εκφράσει με έντονο τρόπο τα καθημερινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, δηλώνοντας πως είναι αποφασισμένοι μέχρι και τον καταυλισμό να διαλύσουν και να φύγουν, σήμερα ωστόσο απέδειξαν πως κάθε άλλο παρά εντάσεις θέλουν, αφού όπως πολλάκις έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, έχουν φύγει από τον πόλεμο και το μόνο που θέλουν είναι να αφήσουν πίσω τους την κόλαση και να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 9.00 αναχώρησαν μαζί με τα παιδιά τους για να φωνάξουν το βασικότερο των αιτημάτων τους ,το “open the borders” και παράλληλα να στείλουν ένα  ηχηρό μήνυμα, για να γίνει όσο γίνεται πιο ανθρώπινη η παραμονή τους στον καταυλισμό στον Κατσικά.

Επικεφαλής της πορείας τα μικρά παιδιά τα οποία αρκετοί γονείς τα κουβαλούσαν στους ώμους τους.

Νωρίτερα στον καταυλισμό του Κατσικά είχαν φτάσει και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Στον κεντρικό δρόμο στον οικισμό του Κατσικά το Open the borders ηχούσε δυνατά και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που βγήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους,μόλις αντιλήφθηκαν την άφιξη των προσφύγων, οι οποίοι αφού ολοκλήρωσαν την ειρηνική πορεία τους κάθισαν για λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία του οικισμού και στη συνέχεια πήραν το δρόμο της επιστροφής για τον καταυλισμό .

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στον καταυλισμό

Σημειώνεται πως εχθές τους επισκέφθηκαν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ιωαννίνων προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους τα σοβαρά τους προβλήματα, ενημερώνοντας τους παράλληλα για το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή και την υπηρεσία ασύλου που θα  συμβάλει στην διαδικασία μετεγκατάστασης τους στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στον χώρο εκτός από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και ο πολιτευτής Ιωαννίνων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ Αντιστράτηγος, Α. Βασιλείου που συναντήθηκε με τον διοικητή της VIII Μ/Π ΤΑΞΠΖ,Ταξίαρχο Ν.Αδριόπουλο διατυπώνοντας και αυτός τις  προτάσεις του για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό.

Ο κ. Βασιλείου εστίασε πρωτίστως στα προβλήματα υγιεινής του καταυλισμού ,στην ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης, στην τοποθέτηση σχετικής “ραδιοφωνικής” εγκατάστασης με εμβέλεια εντός του χώρου του καταυλισμού ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά, καθώς και στη αναγκαιότητα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης τους σε container ή ενοικιαζόμενα σπίτια μέχρι να μπορέσουν να φύγουν για την χώρα που ο καθένας τους επιθυμεί.

Πηγή: epirus-tv

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε