Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ηράκλειο: Η εικόνα αυτής της σκάλας πάγωσε μικρούς και μεγάλους [pics]

ΦΩΤΟ από το neakriti.gr
ΦΩΤΟ από το neakriti.gr

Οι φωνές ξεσήκωσαν ολόκληρη τη γειτονιά. Μικροί και μεγάλοι που βρίσκονταν στο σημείο δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό…

Κάτοικοι γειτονιάς του Ηρακλείου πάγωσαν όταν αντίκρισαν ένα φίδι σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους και σε σημείο όπου παίζουν καθημερινά αρκετά μικρά παιδιά. Tο φίδι εθεάθη το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή μεταξύ Δειλινών και Νέου Κόσμου και προκάλεσε όπως είναι φυσικό αναστάτωση. Όπως σχολιάζει κάτοικος της γειτονιάς: «το είδαμε στα τελευταία σκαλοπάτια της σκάλας που ανεβαίνουμε για να φτάσουμε στα σπίτια μας. Ήταν σκούρου χρώματος, πολύ λεπτό και μακρύ και όταν άρχισε να έρπει είδαμε ότι “κάλυπτε” με το σώμα του δύο με τρία σκαλοπάτια. Τρομάξαμε πολύ και προσπαθήσαμε να το διώξουμε προς το δρόμο καθώς τα σπίτια μας βρίσκονται δίπλα. Tελικά χώθηκε στις ρόδες ενός αυτοκινήτου».

Μάλιστα το σημείο όπου εντοπίστηκε το φίδι, κάθε βράδυ βυθίζεται στο σκοτάδι και όσοι το διασχίζουν χρησιμοποιούν το φως των κινητών, αφού παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί να φωτιστεί η σκάλα από υπηρεσίες του δήμου, εδώ και 5 χρόνια παραμένει σκοτεινή. Τώρα οι περίοικοι το ξανασκέφονται πριν ανέβουν ή κατέβουν τη σκάλα αφού φοβούνται μην έρθουν αντιμέτωποι με το ερπετό!

Η πυροσβεστική υπηρεσία που καλείται συχνά στη θέα του φιδιών δεν είναι αρμόδια να παρέμβει, αλλά μόνο όσοι ασχολούνται με τα ερπετά όπως οι ειδικοί του Μουσείου Φυσική Ιστορίας. Σύμφωνα με τον ερπετολόγο και ερευνητή του Μουσείου Πέτρο Λυμπεράκη ««από την περιγραφή υποθέτω ότι αυτό που είδαν οι κάτοικοι είναι αγιόφιδο ή νερόφιδο (δεν ζει απαραίτητα κοντά σε νερό). Δεν υπάρχει όμως κανένας φόβος στην Κρήτη, γιατί τα φίδια που έχουμε στο νησί είναι όλα άκακα και μη δηλητηριώδη. Συνήθως παρατηρούμε τα αγιόφιδα σε αραιούς πληθυσμούς, νερόφιδα, δεντρογαλιές, και το φίδι που στην Κρήτη αποκαλούμε όχεντρα, αλλά φυσικά δεν πρόκειται για οχιά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το αποκαλούν «σπιτόφιδο και το θεωρούν καλό σημάδι και «πνεύμα» του σπιτιού».

Όσο τρόμο κι αν προκαλούν στη θέα τους, τόσο άκακα είναι αυτά που «συναντάμε» στο νησί λέει ο Πέτρος Λυμπεράκης που επιχειρεί να καθησυχάσει όσους βρέθηκαν αντιμέτωποι με ερπετά έστω και στη «ζούγκλα» της πόλης. Κι όμως δεν είναι απίθανο να συναντήσεις φίδι σε μια μεγάλη πόλη αφού όπως σημειώνει ο κ.Λυμπεράκης «πολλές φορές έχουμε μαζέψει φίδια στο Ηράκλειο, στη Χανιώπορτα , το πάρκο Γεωργιάδη και αλλού τα τελευταία χρόνια. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα τα φίδια στην Κρήτη είναι ακίνδυνα. Δεν έχουμε οχιά στο νησί μας, μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν μας καλέσουν να απομακρύνουμε φίδι, το πλησιάζω και το πιάνω με τα χέρια, είναι θέμα γνώσης και εξοικείωσης.

Στη συνέχεια το απελευθερώνω σε μακρινό σημείο όπως στο Γιούχτα. Επεμβαίνω όμως μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι το φίδι βρίσκεται ακόμα στο σημείο από όπου μας έχουν καλέσει και δεν έχει απομακρυνθεί». Μάλιστα ο κ.Λυμπεράκης θυμήθηκε ένα από τα παράδοξα περιστατικά που βίωσε εκτός Κρήτης, όταν εντόπισε φίδι σε ντουλάπα σπιτιού!

Πάντως είναι μάλλον δύσκολο να καθησυχάσει κάποιος και τους κατοίκους της γειτονιάς που «λαχτάρησαν» με το νέο «κατοικίδιο» που απέκτησαν και πέρασαν ένα ολόκληρο απόγευμα κυνηγώντας το να απομακρυνθεί από τις πόρτες των σπιτιών. Τώρα μάλιστα καιροφυλακτούν μήπως το ερπετό δεν είναι μόνο του αλλά έχει και… «φίλους»!

Πηγή: neakriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε