Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Καστοριά: Διχάζει η πρόταση συντήρησης για το Κουρσούμ τζαμί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η πρόταση της δημοτικής αρχής του Δήμου Καστοριάς να φιλοξενήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θα εργαστούν στο πλαίσιο προγράμματος, για τη μελέτη αποκατάστασης του μουσουλμανικού τεμένους Κουρσούμ Τζαμί, δίχασε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η πρόταση του αντιδημάρχου Καστοριάς Λεωνίδα Παπαδημητρίου για τη φιλοξενία του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «προστασία συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού» της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και σε συμβούλους της πλειοψηφίας.

“Δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστήλωσης ή συντήρησης του τζαμιού, αφού στην πόλη δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι” ήταν το βασικό επιχείρημα όσων δημοτικών συμβούλων αντέδρασαν στην πρόταση της δημοτικής αρχής, ενώ υπήρξαν και απειλές για παραιτήσεις συμβούλων από το δημοτικό συμβούλιο. Τελικά, ύστερα από πολύωρη διαδικασία, η πρόταση πέρασε με οριακή πλειοψηφία 13-12.

Στην Καστοριά, κατά την Οθωμανική περίοδο, υπήρξαν επτά τζαμιά και το Κουρσούμ τζαμί είναι το μοναδικό που σώζεται μέχρι σήμερα. Αποτελούσε το καθεδρικό τέμενος των μουσουλμάνων και το εντυπωσιακότερο από όλα τα οθωμανικά κτίσματα της πόλης. Βρίσκεται στην “καρδιά” της παλιάς πόλης και ξεχωρίζει από τη μολύβδινη στέγαση του θόλου του. “Στόχος μας είναι να διασώσουμε και να συντηρήσουμε το μοναδικό τζαμί που απέμεινε στην πόλη, αλλά μας χρειάζονται μελέτες για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία της αυτοδιοίκησης” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καστοριάς Λ. Παπαδημητρίου.

“Με τα ελάχιστα έξοδα που αφορούν μόνο τη φιλοξενία του μεταπτυχιακού προγράμματος, ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα έχουμε στα χέρια μας σημαντικό μελετητικό έργο, που στη συνέχεια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί είτε από τις υπηρεσίες του Δήμου η με ελάχιστη χρηματοδότηση σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία” εξήγησε. Η Καστοριά συγκαταλέγεται διεθνώς στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς. Η διατήρηση των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων της πόλης και η ανάδειξή τους ως κέντρα πολιτισμού, είναι στις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Καστοριάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε