Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Καβάλα: Αντιδράσεις για τον "εκσυγχρονισμό" των προβάτων!

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.06.2010 | 11:38
Πρώτη δημοσίευση: 09.06.2010 | 11:20

Βοσκοί θεωρούν παράλογη την απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βάζουν φώτα πορείας στα κοπάδια που κινούνται το βράδυ. (δείτε το βίντεο)

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, τα κοπάδια που κινούνται μετά τη δύση του ηλίου σε δρόμους πρέπει να έχουν, στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο, ευδιάκριτα φώτα πορείας! Σε αντίθετη περίπτωση, αν συμβεί τροχαίο δυστύχημα, ο βοσκός είναι συνυπαίτιος. Την απόφαση αυτή έλαβε το ανώτατο δικαστήριο ύστερα από προσφυγή οδηγού που υπέπεσε σε τροχαίο.

Πως έχουν όμως τα πράγματα. Στην επαρχιακή οδό Σπάρτης- Γερακίου οδηγός κινούμενος στις 9.30 μ.μ. με ταχύτητα 110 χλμ., και αφού είχε πιει και λίγο κρασάκι παραπάνω, είδε μπροστά του σε σχετικά μικρή απόσταση κοπάδι με 65 αιγοπρόβατα. Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και παρά το φρενάρισμα των 69 μέτρων και τους ελιγμούς που έκανε τραυμάτισε τον βοσκό και σκότωσε 14 ζώα.

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι συνυπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο οδηγός κατά 70%, αλλά και ο βοσκός κατά 30%. Όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, η ευθύνη του οδηγού έγκειται στο ότι «από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να επιδείξει κατέλαβε τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και δεν μείωσε την υπερβολική ταχύτητά του, εν όψει των λοιπών ειδικών συνθηκών (νύχτα, επίδραση οινοπνεύματος,ζώα επί της οδού), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του». 

Οι βοσκοί πάντως θεωρούν την απόφαση παράλογη. Τονίζουν ότι αδυνατούν να ελέγξουν το κοπάδι τους και πιο συγκεκριμένα τονίζουν ότι είναι αδύνατο να ξέρουν ποιο πρόβατο θα είναι στην αρχή και ποιο στο τέλος του κοπαδιού...


   Διαδώστε αυτό το άρθρο