Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κίνδυνος για “τσουνάμι” στον Κορινθιακό κόλπο!

Κίνδυνος για “τσουνάμι” στον Κορινθιακό κόλπο!

Το ύψος του θα ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα και μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας θα μπορούσε να φθάσει στον Πατραϊκό κόλπο.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τέτοιο φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο. Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Φερεντίνος,κατά την διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα, ανέφερε: “Σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «τσουνάμι» στον Κορινθιακό, θα φθάσει στο Ξυλόκαστρο μέσα σε τέσσερα λεπτά και στην Ελίκη μέσα σε 14 λεπτά”. Μάλιστα, ο ίδιος θύμισε ότι «τσουνάμι» είχε ξεσπάσει στον Κορινθιακό κόλπο το 1963, μετά από σεισμό.

Σχετικά με την διάβρωση των ακτών, ο καθηγητής Γιώργος Φερεντίνος τόνισε ότι οι παράγοντες που προκαλούν τη διάβρωση είναι τα κύματα, οι κατολισθήσεις, και η άνοδος της στάθμης του νερού. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, έχει παίξει και η ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς όπως αναφέρθηκε το 46% των ακτών της Αιγιάλειας, από το Δερβένι μέχρι και το Αίγιο, έχουν υποστεί διάβρωση, το 40% των ακτών παραμένουν αναλλοίωτες και μόνο στο 13% έχει γίνει πρόσθεση εδαφικού υλικού.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος επισημάνθηκε ότι η μετατόπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας προς την ενδοχώρα, θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Γιανναδάκης “δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και να μην λαμβάνουμε μέτρα για τις ακτές”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε