Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Κρήτη: Αναμνήσεις και τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Γιάννη Στουρνάρα

ΦΩΤΟ από madeincreta.gr
ΦΩΤΟ από madeincreta.gr

Κάτοικοι της επαρχίας Αμαρίου, γυρίζουν το χρόνο πίσω και περιγράφουν τα παιδικά χρόνια του Γιάννη Στουρνάρα στην Κρητη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα χωριά της επαρχίας Αμαρίου, που κατάγεται η μητέρα του. Ορισμένοι, μάλιστα, χαριτολογώντας σχολιάζουν ότι αν μιλήσουν είναι δυνατό ο «τσάρος»… ειδικά αυτούς τους καιρούς, να τους καλέσει «να πληρώσουν και φόρο… ομιλίας!»

Στο χωριό της μητέρας του Φωτεινής Δασκαλάκη στους Λαμπιώτες, ο υπουργός, κατά τις μαρτυρίες κατοίκων, δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ στο κοντινό Καλογέρου, από όπου έφυγε η γιαγιά του Παρασκευή, «πήγε μόνο μια φορά και τότε παιδάκι 5 με 6 χρονών μαζί με τη γιαγιά». Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν τον ξαναείδαν…
ΦΩΤΟ από madeincreta.gr
Tο πατρικό σπίτι της μάνας του Γιάννη Στουρνάρα έχει γίνει ερείπια στη γειτονιά. «Θυμάμαι τη Φωτεινή», αναπολεί ο Γιάννης Κοτζαμπασάκης 70 χρονών στου Καλογέρου, «εγώ παιδί με κοντά παντελόνια και αυτή μεγαλύτερη, κοπέλα. Ήμασταν και συγγενείς! Αξέχαστα, μια μέρα οι συγγενείς από το χωριό μου έδωσαν τρόφιμα, άλλοι λάδι, άλλοι αλεύρι, κρασί και δε θυμάμαι τι άλλο ήταν στα βουργιάλια, τα έβαλα στο γάϊδαρο και πήγα στους Λαμπιώτες. Δεν ξεχνώ το σπίτι που ήταν η οικογένεια της χωριανής μας της Παρασκευής: Μπήκα σε ένα σπίτι χαμηλό με μεσοδόκια και λεπίδα στη σκεπή και είχε ένα φούρνο στην αυλή…»

Οι άνθρωποι στου Καλογέρου, ωστόσο, παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της οικογένειας, ιδιαίτερα δε της Φωτεινής που μετά τον πόλεμο έφυγε για την Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη μέχρι τότε μίζερη ζωή της στο χωριό.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που μένουν ως και σήμερα, του Κώστα Δραμιτινού ή Γιασόκωστα όπως βρισκόταν, για τις προόδους που επιτύγχανε στις σπουδές ο γιος της Φωτεινής Γιάννης Στουρνάρας. Έλεγε βλέποντας το μικρό παιδάκι στο χωριό: «Θα το θυμηθείτε, αυτό το κοπέλι θα γίνει μέγας και τρανός!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Θράκη: Τραγωδία με 6χρονο παιδί – Σκοτώθηκε σε εξωτερική τουαλέτα!

Κρήτη: Πλακώθηκαν στο ξύλο οι δικηγόροι μέσα στο Ειρηνοδικείο!

Αχαϊα: Η λησταρχίνα έκλεισε ροζ ραντεβού με το μωρό στην αγκαλιά!

Ηλεία: Ο Πύργος του μέλλοντος – Δείτε τη μακέτα και τα έργα!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε