Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κρήτη: Ένα πρότυπο ενεργειακό σχολείο στο Αρκαλοχώρι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Το έργο αφορούσε στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ που βρίσκεται στον οικισμό Αρκαλοχωρίου, από την ενεργειακή κατηγορία Γ’ στην κατηγορία Β+’ και έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013”. 

Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν οι παρακάτω επεμβάσεις:
– Kουφώματα: Στεγανοποίηση των αρμών και υφιστάμενων ανοιγμάτων του κτιριακού κελύφους (παράθυρα και πόρτες).
-Σύστημα θέρμανσης: Το σύστημα μέσω ηλιακών συλλεκτών συμπληρώνεται με την αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα με καυστήρα βιομάζας, με συστήματα αυτανάφλεξης και αυτοτροφοδοσίας, με καύσιμο πυρηνόξυλο ελιάς.
-Ψύξη κτιρίου: Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και στα γραφεία καθηγητών.
-Ηλεκτρική ενέργεια: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στο δώμα του κτηρίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
-Αντικατάσταση των προβολέων υδραργύρου στον αύλειο χώρο με προβολείς LED. 

Τα συστήματα που εγκαταστάθηκαν παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά ειδικά κόστη παραγωγής ή εξοικονόμησης της μονάδας ενέργειας, αναφερόμενοι στο ετήσιο λειτουργικό κόστος τους, επισημαίνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος.

Επίσης και τα δύο βασικά συστήματα συνοδεύονται από διατάξεις ελέγχου και εποπτείας, όργανα μέτρησης, θερμιδομετρητές κλπ ενώ η εγκατάσταση των διατάξεων ελέγχου και εποπτείας αποτελούν ταυτόχρονα και εργαλείο διδασκαλίας μαθημάτων τεχνολογικής φύσεως. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές ενημερώνονται σχετικά με τις συνέπειες της ενεργειακής τους κατανάλωσης βιωματικά, έχοντας στη διάθεση τους πρακτικά εργαλεία και “ζωντανά” παραδείγματα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης, κάλεσε τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της ευρύτερης περιοχής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο του ΕΠΑΛ και την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε