Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: Επιχειρήσεις ιστορικές κάνουν αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99!

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πρόκειται για κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό τομέα, στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία…

Τέσσερις νέες αιτήσεις από πολύ γνωστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται χρόνια στο Ηράκλειο, κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Πρωτοδικείο της πόλης, επιδιώκοντας την υπαγωγή τους στο άρθρο 99, σε μία ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.

Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις οι αιτήσεις αφορούν εταιρείες που έχουν αφήσει την δική τους «σφραγίδα» στην αγορά του Ηρακλείου με μεγάλο κύκλο εργασιών και ανάλογη κερδοφορία, γεγονός που δεν πέρασε ασχολίαστο από δικηγόρους, οι οποίοι εξέφραζαν την έκπληξη τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα λαμβάνει μορφή… χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι εταιρείες που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη, ζητώντας να υπαχθούν στο άρθρο 99, εστιάζουν κυρίως στην πρόσκαιρη έλλειψη ταμειακής ρευστότητας για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, γεγονός-όπως τονίζεται-που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους και επιφέρει ως ενδεχόμενο να βρεθούν σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ακίνητα, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο έχουν προσημειωθεί από τράπεζες και προμηθεύτριες εταιρείες. Για παράδειγμα ακίνητο-φιλέτο εταιρείας, στην «καρδιά» της πόλης του Ηρακλείου είναι βεβαρυμένο με προσημειώσεις για χρέη που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι νέες αιτήσεις έρχονται να προστεθούν στις 31 που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου την τελευταία διετία-οι περισσότερες κατατέθηκαν τον τελευταίο χρόνο-και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες.

Σε πολλές περιπτώσεις το δικαστήριο έχει κάνει δεκτές τις αιτήσεις και έχει διατάξει το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής, ορίζοντας μεσολαβητή, ο οποίος έρχεται σε επαφή με δανειστές του πιστωτή προκειμένου να βρεθεί λύση ρύθμισης των οφειλών αυτών. Ελάχιστες είναι οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχει οριστεί δικάσιμος για πέντε εταιρείες, ενώ τουλάχιστον τρεις έχουν προσδιοριστεί για τον προσεχή Νοέμβριο.

Πρόκειται για κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό τομέα, στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία, ασφαλιστικές, διαφημιστικές, πώλησης ιατρικών ειδών, εμπορίας αθλητικών ειδών κλπ.

Όλες αυτές οι εταιρείες προσέφυγαν στο άρθρο 99, προσδοκώντας ότι θα μπορέσουν μελλοντικά με τα κατάλληλα πλάνα, να ανακάμψουν οικονομικά και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αχαϊα: Καθαρίστριες πληρώνουν τα αφεντικά τους για να μην απολυθούν!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε