Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Κρήτη: Έτοιμο να “βυθιστεί” το Σφεντύλι – Αρνούνται να φύγουν κάποιοι από τους κατοίκους

Σύντομα η περιοχή θα “εξαφανιστεί” από το νερό του φράγματος Αποσελέμη αλλά… οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού, επιμένουν στο αίτημά τους για μετεγκατάσταση του οικισμού του Σφεντυλίου σε κοντινή απόσταση από το σημερινό οικισμό.

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, αύριο στην περιοχή θα πάει ο απερχόμενος Εισαγγελέας Ηρακλείου, Νίκος Μαρκάκης, με την αντικαταστάτριά του, συνοδεία του δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη,
για να ενημερωθεί η Εισαγγελέας για την κατάσταση και να συζητήσουν με τους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σφεντύλι έχουν ήδη αποζημιωθεί για τις περιουσέις τους που θα “βουλιάξουν”, όμως οι 3-4 ηλικιωμένοι και οι 2 οικογένειες με τα παιδιά τους που έχουν απομείνει στα σπίτια τους εμμένουν στο αίτημά τους, πέραν της αποζημίωσης, να εξασφαλιστεί ένας χώρος κοντά στο Σφεντύλι, για τη μεταφορά του οικισμού.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως έπρεπε να είχαν ήδη αποχωρήσει, αφού πλέον το έργο του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη είναι τεχνικά έτοιμο και επείγει η έμφραξη και ο εγκλεισμός του ταμιευτήρα για να μπει το νερό της βροχής.

Τα ειδοποιητήρια προς τους κατοίκους έχουν κοινοποιηθεί πάντως, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (π.χ.ύδρευση), γεγονός που θα ωθήσει τους κατοίκους να αποχωρήσουν.

Από το δήμο Χερσονήσου πάντως έχει τεθεί στο υπουργείο το θέμα αγοράς έκτασης 15-20 στρεμμάτων, δίπλα στον οικισμό, αλλά έξω από το όριο που θα κατακλυστεί, προκειμένου να μεταφερθεί η Εκκλησία, ένα Μουσείο και μερικές κατοικίες. Για την Εκκλησία, πάντως, τονίζεται ότι η Μητρόπολη Πέτρας & Χερρονήσου δεν έχει δεχτεί αποζημίωση προκειμένου να μετεγκατασταθεί η Εκκλησία του Σφεντυλίου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε