Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κρήτη: Η… άλλη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη

Κρήτη: Η… άλλη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη

Χιλιάδες γράμματα σε έναν τόμο από το μελετητή Peter Bien που ασχολείται μισό αιώνα με τον Κρητικό ποιητή και συγγραφέα…

Aurevoir, αδερφέ μου!  Φρόντιζε το κορμί σου―η ψυχή μας δεν έχει άλλον γάιδαρο σε τούτη τη γης.  Φρόντιζέ το, μην το κουράζεις πάρα πολύ, τάιζέ το καλά, μην του δίνεις κρασί (μήτε κονιάκ, μήτε ρακή, φυσικά), μην του δίνεις να καπνίζει πάρα πολύ (από πότε καπνίζουν τα γαϊδούρια»

Αυτό έγραφε στις 8 Φεβρουαρίου 1933 , ο Νίκος Καζαντζάκης προς το φίλο του Παναϊτ Ιστράτι,τον Ελληνορουμάνο συγγραφέα με τον οποίο γνωρίστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση το 1927. Από τα τόσα χιλιάδες γράμματα που συγκέντρωσε ο  ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Dartmouth των ΗΠΑ κ. Peter Bien, διακεκριμένος μελετητής και κριτικός του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, αυτό το γράμμα είναι το πρώτο που θυμάται, όπως είπε μιλώντας στο MadeinCreta.gr

O κ. Bien  στις 19.00 το απόγευμα θα βρίσκεται στην εκδήλωση που θα γίνει στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω, για να  παρουσιάσει στα ελληνικά το τελευταίο βιβλίο του με τον τίτλο «The Selected Letters of NikosKazantzakis» (Επίλεκτα Γράμματα του Νίκου Καζαντζάκη) που εκδόθηκε από το Princeton University Press.

Ο ίδιος επιμελήθηκε της έκδοσης αυτής και μετέφρασε στα αγγλικά τον εντυπωσιακό αυτό τόμο των 900 σελίδων. Στην ομιλία του ο κ. Bien θα εξηγήσει πώς συγκέντρωσε την ογκώδη αυτή αλληλογραφία, στο μεγαλύτερο μέρος της ανέκδοτη, και θα τονίσει τη σημασία της για το έργο του Καζαντζάκη.

Για να συγκεντρωθούν αυτά τα γράμματα ο συγγραφέας του βιβλίου , δούλευε 20 χρόνια. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της γης, για να δει τα γράμματα και να τα βγάλει φωτοτυπία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν  ήθελε να έχει στα χέρια του, τα πρωτότυπα. Ήθελε ωστόσο να έχει ολοκληρωμένα γράμματα με αρχή και τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κρήτη: Τραγωδία εν πλω -Νεκρός άντρας με μια σφαίρα στο στόμα!

Καρδίτσα: Παραβίασαν την εξώπορτα και βρήκαν κρεμασμένο τον νεαρό εργάτη!

Μακεδονία: Αντρόγυνο από τη Γεωργία έκλεβε από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Ξάνθη!

Πάτρα: Χαροπαλεύει νεαρός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο!

Κρήτη: Ταξίδι… ταλαιπωρίας για Πειραιά με 5ωρη καθυστέρηση!


Αγρίνιο:Τον πρόδωσαν τα ηχεία-Όλη η γειτονιά άκουγε τους καυτούς διαλόγους!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε