Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κρήτη: Ο 97χρονος που βουρκώνει ακόμα για τον ”γίγαντα” που τον μεγάλωσε!

ΦΩΤΟ από madeincreta.gr
ΦΩΤΟ από madeincreta.gr

O εικονιζόμενος από τα Φραντζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου, γυρίζει το χρόνο πίσω και στο μυαλό του έρχονται μουσικά ακούσματα…

Όταν μιλάει για το «γίγαντα» Ανδρέα Ροδινό στα Φραντζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου ο συγχωριανός του Γιάννης Δρουλίσκος, τα μάτια του τρέχουν. Ο νους του γυρίζει στα ανεπανάληπτα χρόνια και στα γλέντια που έκανε με τον άλλο ογκόλιθο της κρητικής μουσικής τον Γιάννη Μπαξεβάνη ή Μπαξέ, στην εορτή του Τιμίου Σταυρού στο χωριό του και της Παναγίας στο Γεράνι, στο Πάνω Βαλσαμόνερο σε γειτονικά χωριά, αλλά και στις παρέες στη γη που τον γέννησε.

Θυμάται τον πρωτομάστορα, που έβαλε τα θεμέλια για να πάει ψηλά η παραδοσιακή μουσική, στο βουνό «Νίπποι», που αγκαλιάζει τα Φραντζεσκιανά Μετόχια και το Κάτω Βαλσαμόνερο, τα χρόνια που διέμενε εκεί για να αποθεραπευτεί από τη φυματίωση, όπως του είχαν συστήσει οι γιατροί της εποχής με τα πενιχρά μέσα και τις ανύπαρκτες, σχεδόν, φαρμακευτικές αγωγές.

«Ήτανε πολύ καλός ο κακομοίρης. Ούλος ο κόσμος τον αγάπανε και τον ήθελενε, έπαιζενε γλυκιά λύρα, αλλά ίντα να το κάμεις που έζησενε λίγα χρόνια», σημειώνει στο madeincreta.gr, έντονα φορτισμένος ο σχεδόν αιωνόβιος συγχωριανός του Δρουλίσκος σήμερα στα 97 του χρόνια. «Να ‘χε μη-μ-ποθάνει, χαράς στο χωριό μας τα Μετόχια! Θα ‘χανε πάρει μεγάλη αξία και η κρητική μουσική για χρόνια θα ανέβαινε πολύ ψηλά. Χάθηκενε ο Ροδινός και ορφάνεψενε γρήγορα ο τόπος και η μουσική μας…»

Το περασμένο καλοκαίρι στις εκδηλώσεις «Ροδίνεια», που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του πρωτομάστορα της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης στα Φραντζεσκιανά , ο ανερχόμενος βιολάτορας Αντώνης Μαρτσάκης που συμμετείχε,ύμνησε τον Ροδινό και με τη μαντινάδα:

Από τον Τίμιο Σταυρό,
μέχρι την «Πατητήρα»
εκειά επροτοέπαιξε
ο Ροδινός τη λύρα.

Όμως, ακόμη και σήμερα, από τα χρόνια μετά το θάνατό του, συνεχίζει να ακούγεται και στις νεότερες γενιές το τετράστιχο:
Ξύπνα καημένε Ροδινέ,
να δεις τον Μπαξεβάνη
που παίζει το λαγούτο του
και ζάφτι δεν του κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Βοιωτία: Οι…φύλακες ”έγδυσαν” τη Γωγώ Μαστροκώστα και την Σοφία Αλιμπέρτη!

Ηράκλειο: Τι συνέβη όταν ο 62χρονος μπήκε στο δωμάτιο 11χρονης που κοιμόταν;

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν το αυτοκίνητο καθηγητή του ΑΠΘ την ώρα που έκανε μάθημα!

Κρήτη: 38 εκατομμύρια ευρώ πήραν παράνομα χιλιάδες αγρότες!

Πάτρα: Έγραψε το επτασφράγιστο μυστικό στην κάρτα και το πλήρωσε πολύ ακριβά!

Εύβοια: Διαλύθηκαν δύο αυτοκίνητα από σφοδρή μετωπική σύγκρουση – Φωτό!

Πατρα: Καταγγελία για μια… απίστευτη εισαγωγή από την Τουρκία!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε