Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κρήτη: Πέθανε στην κορυφαία καλλιτεχνική του στιγμή – Δάκρυα για τον Μανόλη Μπετινάκη (Φωτό)!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο θάνατος του Μανόλη Μπετινάκη σκόρπισε συγκίνηση σε ολόκληρη την Κρήτη – Η πορεία και οι τελευταίες του στιγμές…

Το Σάββατο έγιναν στο ναό του Αγίου Ισαάκ, με μεγαλοπρεπή τρόπο, τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφιας- εικόνας του Μανόλη Μπετεινάκη στην Αγία Πετρούπολη. Ρώσοι κι Έλληνες τίμησαν τον μεγάλο κρητικό αγιογράφο με τρόπο ξεχωριστό. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ενός προβλήματος υγείας που είχε και μίλησε μέσω skype, πολύ συγκινημένος για την έκθεση. Τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. H είδηση του θανάτου του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα και την Κρήτη, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη η έκθεση των εικόνων, στην οποία οι Ρώσοι απέδωσαν μεγάλη σημασία…

ΦΩΤΟ από cretalive.gr

Ο Μανόλης Μπετεινάκης γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο. Το 1962 ξεκίνησε τη μαθητεία του στην αγιογραφία στο εργαστήρι του αγιογράφου Παπα-Γιώργη Μανουσάκη. Τρία χρόνια αργότερα εργάστηκε ως βοηθός του αγιογράφου Γεωργίου Φιλιππάκη στην ιστόρηση του Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Αιγίνας. Το 1969 άνοιξε δικό του εργαστήρι στο Ηράκλειο και εργάστηκε ως ανεξάρτητος πλέον αγιογράφος αναλαμβάνοντας αναθέσεις από ιδιώτες και από τις εκκλησιαστικές αρχές.

Το 1975 του ανατίθεται το πρώτο τοιχογραφικό σύνολο για το παρεκκλήσι Αγ.Ιωάννου του Ερημίτη Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας 1975-1990: Τοιχογραφικά σύνολα αυτής της περιόδου, μεταξύ αλλων στους Ι. Ν. Παναγίας της Φανερωμένης Παχιάς Άμμου και Αγ.Δημητρίου Ησυχαστηρίου Ηρακλείου, παράλληλα, αναλαμβάνει και φορητές εικόνες τέμπλων μεταξύ άλλων για τους Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου Σητείας, Άξιον Εστί Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σηταίας.

ΦΩΤΟ από cretalive.gr

Από το 2000 εργάστηκε φιλοτεχνώντας τοιχογραφικά σύνολα, με πρόσφατο αυτό στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελεούσας, Ιεράπετρας και στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνας Σητείας, ενώ δούλευε ψηφιδωτά και έργα φορητών εικόνων όπως για τα τέμπλα των Ι. Ναών Αγ. Άννας Σητείας, Πέτρου και Παύλου Άρβης, Εσοδίων στο χωριό Χουμέρι και Προφήτη Ηλία στο χωριό Παπαγιαννάδες Σητείας.

Πηγή: cretalive.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε