Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κρήτη: Προετοιμάζονται για σεισμό και τσουνάμι

Κρήτη: Προετοιμάζονται για σεισμό και τσουνάμι

Για τις έκτακτες ανάγκες και τις δραματικές συνέπειες που προκύπτουν μετά από μία σεισμική δόνηση ή ένα τσουνάμι και προετοιμάζονται οι κάτοικοι του νησιού.

Πρόκειται για την άσκηση “Ποσειδώνας”, η οποία σχεδιάζεται εδώ και δύο χρόνια και θα είναι πανευρωπαϊκή. Η άσκηση θα αφορά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και των πολιτών, σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ένα τεράστιο κύμα τσουνάμι που θα “χτυπήσει” το νησί.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχο Γιώργο Τριγώνη,  θα συμμετάσχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον Μάιο του 2011 επί χάρτου και τον ερχόμενο Νοέμβριο το πρακτικό της μέρος.

Στην πραγματοποίηση της άσκησης είχε αναφερθεί προ διμήνου και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, επισημαίνοντας ότι το σενάριο που ήδη ετοιμάζεται θα είναι ακραίο. Μάλιστα, ο κ. Συνολάκης είχε αναφέρει ότι το πρακτικό μέρος του σεναρίου της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στα νότια παράλια του νησιού.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που έγινε σήμερα, παρουσιάστηκε το μνημόνιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στα Χανιά, το οποίο και δόθηκε σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς και υπηρεσίες.

Η φετινή προσπάθεια, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες που είναι, η πρόληψη-προετοιμασία, η κινητοποίηση και η επέμβαση-αντιμετώπιση.

Πρώτο βήμα, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, θα είναι η συντήρηση των πυροφυλακίων που υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, τόνισε ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας, Γιάννης Βερυκοκίδης. “Ζητήσαμε ήδη με έγγραφό μας από τους δήμους να γίνει κάποια συντήρηση σε αυτά τα πυροφυλάκια και να φροντίσουν για την επάνδρωση τους, όπως είχαμε κάνει και πέρυσι”, δήλωσε ο ίδιος.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού τονίστηκε η ανάγκη παρουσίας, και φέτος σε μόνιμη βάση, πυροσβεστικού ελικοπτέρου, που θα επιχειρεί από τα Χανιά, όπως και η παρουσία πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από την τοποθέτηση που έκανε στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τριγώνης, ο οποίος τόνισε ότι ο νομός Χανίων, λόγω και του ανάγλυφου, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επίσης, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος που θα διαδραματίσουν και φέτος οι εθελοντικές ομάδες και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις εκεί που κατά το παρελθόν υπήρχαν κενά.

Στο συντονιστικό συμμετέχουν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Δασών, η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, οι OTA, η ΔΕΗ, οι αερολέσχες, οι εθελοντικές ομάδες και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε