Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κρήτη: Πρωταθλητές στο… φακελάκι οι χειρουργοί [pics, vid]

Κρήτη: Πρωταθλητές στο… φακελάκι οι χειρουργοί [pics, vid]

Την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της Κρήτης σχετικά με τα “φακελάκια” προς το ιατρικό προσωπικό καταδεικνύει έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το επίμαχο θέμα, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1003 ασθενών, η ειδικότητα των γιατρών, που κρατούν την πρώτη θέση στο “φακελάκι” είναι εκείνοι των χειρούργων διαφόρων ειδικοτήτων.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, όπου “βασιλεύει” το φακελάκι, πρώτο έρχεται το νοσοκομείο Χανίων, με ποσοστό 5,9%, ενώ ακολουθεί το Βενιζέλειο με 4,7%, το ΠΑΓΝΗ με 4,3%, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με 3,8%, το νοσοκομείο Ρεθύμνου με 3,7% και το νοσοκομείο Ιεράπετρας με 2,7%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με την έρευνα, στις περισσότερες φορές ο ασθενής είναι εκείνος, που δίνει οικειοθελώς το “φακελάκι” στο γιατρό υπό το φόβο μήπως και δεν τύχει της καλύτερης δυνατής φροντίδας και εξυπηρέτησης.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην ημερίδα επεσήμανε ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια συζήτηση σε μία παθογένεια του συστήματος υγείας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά και πρακτική, που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και των λειτουργών του, αλλά κυρίως προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών.

Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.Υπάρχουν δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας, όπως χρόνια αναμονή, παρατεταμένη δυσκολία πρόσβασης κι έτσι γίνεται μια προσπάθεια μέσω της πρακτικής αυτής να παρακαμφθούν» επεσήμανε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι για αυτούς τους λόγους πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές, ώστε να μην υπάρχει το υπόβαθρο για μία τέτοια συμπεριφορά.

Όσον αφορά στην ατιμωρησία ή μη των γιατρών, ο κ. Ξανθός επεσήμανε «Ατιμωρησία δεν υπάρχει. Έχουμε δώσει εντολή, οι υποθέσεις αυτές να προχωρούν στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται. Εγώ προσωπικά έχω υπογράψει πολλές περιπτώσεις απομάκρυνσης συναδέλφου, που αποδεδειγμένα έχουν καταδικαστεί για τέτοια συμπεριφορά».

Πολάκης: “Είχε γίνει νόμος της κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία”

Δριμύτατη επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στον πολύπαθο χώρο της υγείας, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το “φακελάκι”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Πολάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα κατηγόρησε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έγινε νόμος της κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία.

“Από το 1996-2004 έγινε νόμος της κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία. Ποια δουλειά κλεινόταν χωρίς μίζες σε ποια οικονομική δραστηριότητα, από δημόσια έργα, εξοπλιστικά, μελέτες και στην υγεία.
Πατώντας λοιπόν σε ένα έδαφος μειωμένων μισθών και ημιανάπτυξης του συστήματος έγινε τότε μία άλλη “συμφωνία”. Δε θα αμείβεσαι παραπάνω, αλλά θα σου επιτρέπω να τα πάρεις είτε από τον ασθενή είτε από τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό.

Από παλιότερες μελέτες έχι προκύψει ότι το “φακελάκι” δεν υπερέβαινε το 10% του συνόλου της παραοικονομίας του χώρου της υγείας. Όλα αυτά τα χρόνια διακινήθηκαν 85 δις “μαύρο” χρήμα στο χώρο της υγείας” επεσήμανε ο κ. Πολάκης.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην εξυγίανση της κατάστασης αυτής τόνισε ότι χρειάζεται άλλο κοινωνικό συμβόλαιο.
“Το σχέδιο που έχουμε είναι να ρυθμιστεί αυτή η κατάσταση αλλιώς. Πρέπει να αμειφθεί ο υγειονομικός επιστήμονας, ο υγειονομικός λειτουργός σε αυτό που κάνει.

Πρέπει να αμειφθεί η πραγματική ζωντανή εργασία στο επίπεδο που της αξίζει και όχι να παίρνει διαμεσολάβηση από το μοίρασμα που του αναλογεί από τη συσσωρευμένη νεκρή εργασία και υπεραξία στα προιόντα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά”.

Πηγή: cretapost

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε