Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: Χάος από την επέλαση του χιονιά – Κόπηκε το ρεύμα και ακυρώθηκαν πτήσεις!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κλειστά τα σχολεία σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά λόγω της πυκνής χιονόπτωσης – Ακυρώσεις πτήσεων – Στο “σκοτάδι” το Οροπέδιο Λασιθίου και περιοχές των Χανίων – Η ΕΜΥ στο δελτίο μιλά για πολύ επικίνδυνα φαινόμενα…

Το κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα και στην Κρήτη, κυρίως στην ηλεκτροδότηση αλλά και στις μετακινήσεις των πολιτών. Χιονίζει στις ορεινές περιοχές ενώ έριξε χιονόνερο και χαλάζι στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις!  Μετ’εμποδίων εκτελείται η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αγία Βαρβάρα, Βιάννο και Νεάπολη. Κλειστά τα σχολεία στο Ζαρό, τα Βορίζα και τις Καμάρες, όπου υπάρχουν και προβλήματα στη μετακίνηση.

Κλειστά σχολεία στο δήμο Μαλεβιζίου είναι στον Κρουσώνα, την Καρκαδφώτισσα, τις Ασίτες, το Βενεράτο και την Αυγενική. Κλειστά σχολεία και σε Τεφέλι, Πύργο, Αχεντριά και Χάρακα του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Στο δήμο Μινώα παραμένουν κλειστά όλα τα σχολεία, στη Βιάννο έκλεισαν σε Αμιρά, Βιάννο κι Έμπαρο, ενώ στο δήμο Γόρτυνας ανοιχτά είναι τα σχολεία μόνο στη Μητρόπολη, τα Χουστουλιανά και τους Αγίους Δέκα.

Κλειστά σχολεία και δρόμοι στο Οροπέδιο Λασιθίου

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, με απόφαση του δημάρχου δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Η χιονόπτωση στο Οροπέδιο ξεκίνησε από τις 07.30 το πρωί της Τρίτης. Η θερμοκρασία στις 10 το πρωί της Τρίτης στο Τζερμιάδων ήταν -2 βαθμοί κελσίου. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η χιονόπτωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.

Προβλήματα στην κυκλοφορία καταγράφονται στην Άμπελο και τα Σελιά των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου και καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Κριτσάς – Οροπεδίου Καθαρού. Χιονόνερο είχαμε και στην Ιεράπετρα και τη Σητεία.
 
Έκλεισαν τα σχολεία και στα Ανώγεια
Χιονόπτωση είχαμε και στα Ανώγεια, όπου χθες το πρωί λειτούργησαν τα σχολεία, όμως λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χαμηλής θερμοκρασίας, έκλεισαν περίπου στις 11.00 και τα παιδιά οδηγήθηκαν με τα λεωφορεία στα σπίτια τους. Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στην κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς πρόβλημα κινούνται οχήματα, τύπου τζιπ και 4Χ4, ενώ  τα ΙΧ κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλειστά είναι και τα σχολεία στο Αμάρι, το Γερακάρι, το Μέρωνα, και τα Λιβάδια Μυλοποτάμου.

Προβλήματα κυρίως στα Σφακιά
Στο νομό Χανίων κλειστό είναι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία Ασκύφου, στο Έλος Σελίνου, την Ανώπολη και την Κάνδανο, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν το δρόμο προσβάσιμο για τα οχήματα. Οι γονείς των μαθητών στην Ασή Γωνιά ειδοποιήθηκαν να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο, προκειμένου να μην αποκλειστούν στο χιόνι, παραμένοντας στο σχολείο. Επίσης, δεν λειτούργησαν το Γυμνάσιο-Λύκειο στα Σφακιά, το Γυμνάσιο-Λύκειο Παλαιόχωρας και το ΕΠΑΛ στην Κάνδανο. Τα χιόνια δημιούργησαν προβλήματα στα οδικά δίκτυα προς Σφακιά, προς Ομαλό και προς το Σέλινο.

Ακύρωση πτήσεων – “Δεμένα” τα πλοία
Η κακοκαιρία καθήλωσε όλα τα αεροσκάφη που εκτελούσαν απογευματινά δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια της Κρήτης, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Με εξαίρεση δύο πτήσεις, μία πτήση της Sky Express από τη Ρόδο για το Ηράκλειο και μία της Ολυμπιακής από την Αθήνα για το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”, όλες οι άλλες αναβλήθηκαν για τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ωστόσο, απογοήτευση προκάλεσε στους επιβάτες η νέα ακύρωση των σημερινών πτήσεων. Οι επιβάτες πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για νωρίς το πρωί, επιβιβάστηκαν στα αεροσκάφη, αλλά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο κτίριο του αεροσταθμού … μέχρι νεοτέρας! Το απαγορευτικό του απόπλου άρθηκε σήμερα το πρωί και τα πλοία που παρέμεναν “δεμένα” στα λιμάνια, σιγά σιγά αναχωρούν.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Σοβαρά προβλήματα είχαμε και στην ηλεκτροδότηση στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου ενώ μόνον το Τζερμιάδων  έχει ρεύμα. Νωρίτερα χθες, σημειώθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου, μικροπροβλήματα, κυρίως λόγω των κεραυνών που έπεσαν τη νύχτα. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία και στα γύρω χωριά, ενώ περίπου στις 11.30 χθες το πρωί ηλεκτροδοτήθηκε η περιοχή γύρω από το ΙΚΑ Εσταυρωμένου, όπως και η Αυγενική.

Σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν και στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Χώρα Σφακίων, τον Καλλικράτη, το Φραγκοκάστελο και  η Κουντούρα ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών. Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, αργά το βράδυ της Τρίτης έκλεισαν οι οδικοί άξονες προς τον Ομαλό, την Πέτρα Σελί και τα Σφακιά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε