Πέμπτη, 9 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κρήτη:Τα μαύρα σκαθάρια αποκαλύπτουν την ιστορία του νησιού!

ΦΩΤΟ από madeincreta.gr
ΦΩΤΟ από madeincreta.gr

Η παρουσία, ακόμα και η απουσία ορισμένων σκαθαριών, «μαρτυρούν» τη γεωλογική ιστορία του νησιού ενώ υπάρχουν και είδη που είναι “μόνιμοι κάτοικοι” για περισσότερα από 5 εκ. έτη!  

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά αυτά τα μικροσκοπικά μαύρα σκαθάρια που μοιάζουν όλα ίδια και δεν τυγχάνουν και ιδιαίτερου θαυμασμού, κουβαλούν στο DNA τους κρυμμένα μυστικά που σχετίζονται ακόμα και με τη γένεση της Κρήτης.

Η απομόνωση του νησιού και περιορισμός της μετανάστευσης διαφόρων ειδών ζωής στο πέρασμα των χιλιετιών έχει βοηθήσει το έργο πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων να καταλήξουν σε πιο σαφή συμπεράσματα για την ύπαρξη της ζωής και αυτή να συνδυαστεί και με την γεωλογία της. Αυτό σε μια καθαρά «ορεινή» περιφέρεια δε θα μπορούσε να γίνει αφού η πληθώρα των ειδών δεν βοηθάει στην εξατομίκευση της έρευνας.

Γιατί όμως τα σκαθάρια μπορούν να δώσουν τόσο σημαντικές απαντήσεις; Η απάντηση μπορεί να θεωρηθεί «απλή» αν και επιστημονικά τεκμηριωμένη και προκύπτει από την πολύχρονη μελέτη του Δρ. Απόστολου Τριχά, βιολόγου & ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο οποίος έχει καταλήξει στο ότι:

“…η κατανομή, η ποικιλία, ακόμη και η αφθονία ή η σπανιότητα των σκαθαριών –κυρίως των ενδημικών ειδών – οφείλεται περισσότερο στη γεωλογική ιστορία του νησιού και λιγότερο σε άλλους παράγοντες όπως η οικολογία ή το κλίμα που είναι το σύνηθες για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα είδη που «επέζησαν» στην Κρήτη προέρχονται από μια ηπειρωτική πανίδα που είχε αναπτυχθεί πριν 15 εκ- 5,5 εκ έτη(!) και παγιδεύτηκε στο νησί όταν ξεκίνησε τη «διαδρομή» για τη σημερινή μορφή του, αφού δεν ήταν ένα αλλά πολλά μαζί, τα οποία έμειναν έξω από τα νερά όταν βυθίστηκε η Αιγηίδα”.

Όπως εξηγεί ο κ. Τριχάς ορισμένες από τις οικογένειες των σκαθαριών και συγκεκριμένα οι κάραβοι (Caradidae) μπορούν να θεωρηθούν υπολείμματα της Αιγηιδικής πανίδας, όταν δηλαδή η Κρήτη ήταν χερσαίο τμήμα της Αιγηίδας- μαζί με το Αιγαίο και τη Μ. Ασία πριν… 15 εκ έτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Κρήτη:Στα άδυτα της μαφίας – Μπλεγμένες γνωστές οικογένειες και αστυνομικοί!

Αχαϊα:Το συγκινητικό γκράφιτι για τον μικρό Πάνο, στο σημείο που ”έσβησε”!

Εύβοια:Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε πεζό!

Ηλεία: Οι διαρρήκτες έπιασαν δουλειά, την ώρα της κηδείας!

Κομοτηνή:Ανάληψη ευθύνης για τα γκαζάκια στην Περιφέρεια,με επίθεση στην Χρ.Αυγή!


Αργολίδα:Εξουδετέρωσαν τον συνεγερμό και άδεισαν το χρηματοκιβώτιο!

Αχαϊα:Ποια βρύση βγάζει αυτό το κατάμαυρο νερό; – Δείτε βίντεο!

Πάτρα: Έφτασε στο λιμάνι το δεύτερο σκάφος των σεισμικών ερευνών – Δείτε φωτό!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε