Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Λαμία: “Πουλάνε” τις αναμνήσεις τους για να επιβιώσουν

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Λαμιώτες, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ηλικιωμένοι ,που πουλάνε τα κοσμήματά τους ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, για να αποκτήσουν έστω και προσωρινά ρευστότητα.

Από ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ημέρα” που αναδημοσιεύει το www.lamiareport.grη οικονομική κρίση έχει πολλαπλασιάσει εκείνες τις δυνατότητες ορισμένων να προσφεύγουν καταθέτοντας ακόμη και αναμνήσεις τους για να εξοικονομήσουν λίγα ευρώ.

Οι καθημερινές βασικές ανάγκες, οι ανάγκες επιβίωσης τους αναγκάζουν να αναζητούν άλλους τρόπους εξεύρεσης ρευστού. Η πίεση από την αγορά, το κλείσιμο της στρόφιγγας από τον τραπεζικό δανεισμό δεν τους έχει αλλάξει μόνο συνήθειες και καθημερινές διαδρομές, αλλά τους αναγκάζει να κινηθούν σε μονοπάτια που δεν είχαν σκεφτεί.

Μπορεί στην αρχή να είχαν αναστολές για τους τρόπους αναζήτησης ρευστού, όμως την περίοδο που διανύουμε τα πράγματα έχουν γίνει περισσότερο δύσκολα και κάτω απ’αυτές τις συνθήκες το χρυσό και το ασήμι αλλάζουν χέρια.

Σύμφωνα με τα όσα καταθέτουν έμποροι στην αγορά της Λαμίας το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις και πωλούν κάποια προσωπικά τους είδη για εξοικονόμηση ρευστού είναι κυρίως, γυναίκες διαζευγμένες που δεν έχουν καμία σύνδεση με αναμνήσεις και προσπαθούν να ξεφορτωθούν οτιδήποτε είχε σχέση με το παρελθόν, είτε αυτό είναι διάφορα δώρα από το διαλυμένο γάμο τους, είτε ακόμη και προσωπικά τους αντικείμενα.

Μια δεύτερη ομάδα η οποία αρχίζει να εμφανίζεται σιγά σιγά είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την σύνταξή τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οπότε προχωρούν να πουλήσουν παλιά κοσμήματα και σερβίτσια.

Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες, έτσι ώστε να περισσώσουν ότι μπορούν από την αξιοπρέπειά τους. Μάλιστα καταθέτουν δεκάδες δικαιολογίες έτσι ώστε να μην προδώσουν την άμεση αναζήτησήη τους σε μετρητά. Επαγγελματίες στην πόλη της Λαμίας υπογραμμίζουν πως ελάχιστοι και πολύ σπάνια παραδέχονται ότι έχουν ανάγκη για μετρητά και ότι αυτή καθαυτή η ανάγκη τους οδηγεί να πουλήσουν ακόμη και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.

Την ίδια στιγμή μια άλλη μεγάλη ομάδα η οποία είναι σύγχρονη και έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες ψάχνουν στο διαδίκτυο διάφορες εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με τέτοιου είδους αγοραπωλησίες χρυσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοιες εταιρείες στο διαδίκτυο ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα σαν μανιτάρια και μάλιστα υπόσχονται πολύ καλές τιμές.

Ορισμένες μάλιστα εταιρείες οι οποίες διαφημίζονται το τελευταίο διάστημα δηλώνουν ότι διαθέτουν και ντελίβερι….. Δηλαδή παραλαμβάνουν αντικείμενα από τα σπίτια και τα διοχετεύουν για αξιολόγηση που με βάση την καθημερινή ενημέρωση του χρυσού. Μάλιστα, διαβεβαιώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι οι τιμές είναι οι καλύτερες διότι τα κοσμήματα πηγαίνουν αμέσως στο μεταλλουργείο τήξης και δεν υπάρχουν μεσάζοντες.

Σε αυτές τις εταιρίες δεν έχει σημασία, εάν τα αντικείμενα κοσμηματο ποιας είναι παλαιά, δεν είναι της μόδας, είναι σπασμένα ή αταίριαστα το μόνο που έχει σημασία είναι να είναι χρυσά.Όμως πέρα απ’ αυτά που προσφέρουν οι νέες συνθήκες και η νέα τεχνολογία δεν έχουν χαθεί οι παραδοσιακοί του είδους αφού ιδιαίτερα στη Λαμία τέτοιες ανταλλαγές δείχνουν να προσανατολίζονται πολύ περισσότερο σε παραδοσιακές μεθόδους.

Πάντως οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα τα δείγματα αυτά θα γίνουν περισσότερο ενδεικτικά καθώς σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις πληθαίνουν τα φαινόμενα μέσα στην αγορά της Λαμίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε